Србија и Балкан

Почела контрола у превозу: Шапић обећава апликацију до краја месеца

Данас се казне нису издавале, већ су грађани само добијали усмене опомене
Почела контрола у превозу: Шапић обећава апликацију до краја месеца© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Секретаријат за инспекцију, надзор и комуникацију саопштио је да су комунални милиционери присутни у возилима јавног превоза, у складу са својим могућностима, односно претходно утврђеном распореду и расположивом броју патрола, а да је акценат стављен на превентивном деловању.

"Досадашње контроле протекле су без инцидената и проблема, а већина грађана добро је упозната са начином коришћења новог система наплате превоза", наведено је у писаном одговору на питања Танјуга у вези са контролом карата у градском превозу.

Нагласили су да ће се број ангажованих патрола, локације као и учесталост вршења контрола у возилима јавног превоза мењати у зависности од резултата анализе која ће бити вршена у наредном периоду.

"Такође, имајући у виду да ће, по спроведеном конкурсу за пријем у радни однос, бити значајно повећан број 'Белих', исти ће, у складу са потребама и проценама, бити ангажовани и на вршењу контрола у возилима јавног превоза путника", наводе из Секретаријата.

Додали су да комунални милиционери - "Бели", приликом вршења контроле поступају у складу са надлежностима утврђеним Законом о комуналној милицији и Одлуком о јавном линијском превозу путника на територији града Београда којом је прописано да контролу путника обавља контролор или друго овлашћено лице.

"Уколико путник не поседује важећу карту, дужан је да пружи податке о свом идентитету, на основу чега се издаје прекршајни налог којим се изриче новчана казна у фиксном износу од 5.000,00 динара. Сви комунални милиционери у возилима јавног превоза, као и у свим осталим случајевима контроле комуналног реда, поступају у службеним униформама са ознаком Бели", истакли су из Секретаријата.

Подсећамо да је данас је у београдском јавном превозу почела контрола новог система за наплату карата, "Београд плус", а контролу врши комунална полиција, такозвани "БЕЛИ".

Данас се казне нису издавале, већ су грађани само добијали усмене опомене. Казна износи 5.000 динара, пренеле су "Вечерње новости".

Путници више не користе "београдске картице", већ се карте плаћају путем СМС поруке, а карта се може купити и у папирној форми.

Апликација до краја месеца

Градоначелник Београда Александар Шапић рекао је да се нада да ће нови систем наплате карата бити допуњен апликацијом до краја овог месеца, на основу које ће грађани, путем џи-пи-ес система, моћи да добију тачну информацију где се налази које возило, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

"Ми данас немамо џи-пи-ес, јер нам из "Кенткарта" нису дали шифре за опрему коју је град платио. Дакле, тренутно људи не могу да прате аутобусе, јер и тај такав њихов стари систем који смо платили не можемо да користимо. Зато радимо нову набавку. Уграђујемо нови систем и добра страна свега је што ће нови систем бити далеко квалитеtнији од претходног", навео је Шапић. 

Како је наведено у саопштењу, овом апликацијом ће моћи и да се плати карта и то путем кредитне картице или СМС-а.

Како се купују карте

СМС порука се шаље на број телефона 9011. У текст поруке је потребно уписати "текст карте", односно оно што желите да купујете. На пример, ако желите временску карту која важи 90 минута у зони А, укуцајте "А90" и пошаљите на број 9011.

Временска карта:
Зона А - Цена 50 динара, текст карте у СМС поруци је А90.
Зона Б - Цена 50 динара, текст карте у СМС поруци је Б90.
Зона Ц (А+Б) - Цена 100 динара, текст карте у СМС поруци је Ц90.

Дневна карта:

Зона А - Цена 120 динара, текст карте у СМС поруци је А1.
Зона Б - Цена 120 динара, текст карте у СМС поруци је Б1.
Зона Ц (А+Б) - Цена 150 динара, текст карте у СМС поруци Ц1.

Недељна карта:

Зона А - Цена 800 динара, текст карте у СМС поруци је А7.
Зона Б - Цена 800 динара, текст карте у СМС поруци је Б7.
Зона Ц (А+Б) - Цена 1000 динара, текст карте у СМС поруци је Ц7.

Месечна карта:

Зона А - цена 2200 динара, текст карте у СМС поруци је А30.
Зона Б - Цена 2200 динара, текст карте у поруци је Б30.
Зона Ц (А+Б) - Цена 3300 динара, текст карте у поруци је Ц30.
Зона А је Нови Београд, Земун, Стари град, Савски венац, Вождовац, Чукарица, Врачар, Раковица, Палилула, Звездара, Сурчин, Гроцка (северно од пута 347 Врчин-Заклопача). Зона Б је Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Барајево, Сопот, Гроцка (јужно од пута 347 Врчин-Заклопача).

image
VV inauguration
banner