Србија и Балкан

Раскринкана подметачина Приштине: Бисљимијев меморандум о "српском свету" чист фалсификат

Наводни аутор документа који је Куртијев заменик објавио на Твитеру, академик Василије Крестић, тврди да никада ни слово није написао о Заједници српских општина
Раскринкана подметачина Приштине: Бисљимијев меморандум о "српском свету" чист фалсификат© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr

Документ представљен као "нон пејпер Српске академије наука и уметности", у коме се говори да је Заједница српских општина корак ка остваривању циља "српског света", а који је на Твитеру објавио заменик Аљбина Куртија Бесник Бисљими – није аутентичан.

Да је текст за који главни приштински преговарач тврди да је "Начертаније 21. века" и доказ великосрпских амбиција само још једна подметачина лажне државе "Косово", потврдио је за РТ Балкан академик Василије Крестић који је наводни аутор "документа".

"Ја то нисам ни написао, ни потписао, а ни видео до сада", истиче српски историчар.

Потпис, каже Крестић, има неке сличности са његовим, али је слово "ћ" на крају презимена извитоперено довољно да је и на први поглед јасно да са њим то нема никакве везе.

Бисљими, који је овај "лажњак" на Твитеру искористио да "објасни" међународној заједници зашто би требало да испита своје инсистирање да се формира ЗСО, мораће, изгледа да осмисли неку нову сплетку.

"Нисам се никада том темом ни бавио, поготово сада са аспекта заједнице ЗСО. То нису питања која ја добро знам ни којима би се као човек од науке бавио. Давао сам неке јавне изјаве за тамошње месне српске листове, али никада нисам ни слово написао са научног становишта, нити овако са политичког становишта, да би се овај документ могао мени приписати", истиче српски историчар.

Реч је, тврди Крестић, о чистом фалсификату, и "ружном и гадном подметању".

"Очигледно да неко жели да Српску академију наука и уметности увуче у неке прљаве игре", истиче саговорник РТ Балкан, који каже и да размишља да затражи да због овакве лажи, реагује и сама САНУ.

Куртијева власт извукла је, дакле, лажног џокера не би ли репризирала сценарио из 1986. године када су "Вечерње новости" објавиле чувени Меморандум САНУ.

Један од аутора објављеног и жестоко критикованог нацрта документа био је управо Крестић.

Текст који је изнео за то време лудачки храбру тезу да су Срби у држави братства и јединства били експлоатисани и политички обесправљени, касније је злоупотребљаван као доказ да је управо српски национализам кривац за ратове деведесетих.

И тако, док косовски Албанци ових дана протестују са заставама "Велике Албаније", Куртијев заменик оптужује Србе да имају ново "Начертаније".

Реч је, наиме, о тексту Илије Гарашанина из 1844. године, политичком програму Србије написаном за кнеза Александра Карађорђевића, по коме би српски циљ требало да буде уједињавање с Босном, Херцеговином, Црном Гором и Северном Албанијом.

Играјући на, у међународној заједници сувише омражену карту "српског национализма", односно "српског света" Приштина се нада да ће успети да западне пријатеље убеди да је ЗСО заправо штетна, опасна и да води до стварања нове Републике Српске.

Једини разлог због кога би Василија Крестића Албанци могли да повежу са "Косовом" које никада није проучавао, могла би да буде недавно објављена монографија о професору Васи Чубриловићу.

"Ја сам као његов ђак и наследник објавио у издавачкој кући 'Вукотић медија' његове мемоаре. Он је 1938. и 1939. године писао о Косову текст у име Војске Југославије и био је доста оштар, нудећи тадашњим властима у краљевини Југославији предлог на који начин треба да се реши албанско питање. Могуће да се због Васе Чубриловића и ја доводим у везу са тим, али, иако сам његов ђак о овоме никада ниједно слово нисам написао", закључује Василије Крестић.

На фотографији, како је потврђено лажног документа под насловом "Анализа улоге и значаја формирања Заједнице српских општина у контексту заокруживања српског света" пише да је датиран је на 7. фебруар ове године.

Бисљими тумачи да је папир са ознаком "само за интерну употребу" доказ да је ЗСО тројански коњ који Београд покушава да подметне "Косову" не би ли припремио пут за његову поделу.

"Оснивање ЗСО није циљ само по себи, већ представља један важан корак ка свеобухватном циљу 'српског света' који се поклапа са територијом бивше Југославије", убеђивао је јавност Бисљими на основу тог текста.

image