Србија и Балкан

Вучић на изложби "Експо иновације": Хвала ЕУ на подршци коју пружа младима

Изложба је подржана средствима Европске уније, кроз програме Фонда за иновациону делатност
Вучић на изложби "Експо иновације": Хвала ЕУ на подршци коју пружа младима© Министарство финансија

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас изложбу "Експо иновације" у холу МТС Дворане поводом "Европске недеље могућности", на којој су српске компаније представиле своја иновативна решења и постигнуте резултате.

Он се захвалио ЕУ на подршци коју пружа младим и образованим људима у Србији.

Изложба је подржана средствима Европске уније, кроз програме Фонда за иновациону делатност, а Вучић је том приликом захвалио ЕУ на новчаној помоћи младим и образованим људима, за које је рекао да добро виде где је будућност Србије.

"Хвала на новцу ваших пореских обвезника (ЕУ) који сте издвојили да би сте помогли развој и иновативних технологија и науке и образовања у целини у нашој земљи", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је Србија добила организацију специјализоване изложбе ЕКСПО 2027. године.

Председник је рекао да нам предстоји много посла у наредне четири године.

"За нас наредне четири године су препуне изазова јер морамо бити спремни да урадимо све оно како би Београд и Србију представили на најбољи могући начин. А то можемо само уз вашу помоћ и подршку", рекао је Вучић, нагласивши да је Србија у прва четири месеца забележила за 43 одсто увећан извоз.

ИКТ услуга и да то показује колико Србија има младих, стручних и способних људи.

''Ми рачунамо на вас и вашу подршку и мислимо да ово што ви радите и стварате треба и да представљамо на ЕКСПО. Представићемо ми све наше компаније, и бомбоне, и кекс, али оно што мислим да ће наићи на највећу пажњу свих људи који дођу, је ово што сте показали вечерас", истакао је Вучић.

Нагласио је да ће Србија сада улагати у иновациони сектор неупоредиво више како би била припремљена за 2027. годину.

Жиофре: Расписан нови позив за иновационе пројекте

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре је честитао Србији на избору за ЕКСПО 2027.

"Драго ми је да што нам се и председник придружио вечерас. Ради се о иновацијама, што је јако блиско и битно Европској Унији и Србији. Управо смо наградили 114 иноватора са 20 милиона и сада објављујемо још један позив у целокупној вредности од 26 милиона евра", рекао је он.

"Ови иноватори су изабрани међу њих 650 предложених и ово је верујем, једна од области које су потребне и Србији и Европској Унији. Морамо да учинимо да наш ниво производње буде одрживији, економија конкурентнија, и то је управо оно како су ови иноватори способни да покажу идеје од компјутерских наука до здравственог сектора", истакао је.

Како је рекао, Србија је врло успешан учесник у Европи и њени иноватори показали су да су и више него способни.

"Срећни смо што је ова прича успешна и овом приликом да честитам Србији што је изабрана за организатора ЕКСПО, јер је то велики успех и сигуран сам да ће то бити прилика где ће показати сви капацитети Србије", закључио је Жиофре.

image
VV inauguration
banner