Србија и Балкан

Нехамер: Србија показала прагматичан приступ, "Косово" вођено идеологијом

Западни Балкан захтева пуну пажњу Европе и европска перспектива мора бити очувана, поручио је аустријски канцелар и додао да Аустрија остаје важан партнер региона
Нехамер: Србија показала прагматичан приступ, "Косово" вођено идеологијомwww.globallookpress.com © IMAGO/Martin Juen

Аустријски канцелар Карл Нехамер поручио је, поводом ситуације на северу Косова, да је Србија показала прагматичан приступ, док је деловање Приштине вођено "идеологијом".

Нехамер је, у обраћању Одбору за ЕУ аустријског парламента, казао да је "'Косово' шкакљива тема", преноси "Косово онлајн".

Претходно је посланица Народне партије Аустрије (ОВП), чији је Нехамер лидер, Кармен Јајтлер-Цинели пренела запажања са недавне посете "Косову", да су све косовске партије указале да сматрају да је ЕУ нефер према "Косову".

"Испоставило се да Србија приказује прагматичан приступ, а деловање 'Косова' је вођено идеологијом. Чак је и заштитница Албанија показала незадовољство понашањем косовске владе", рекао је Нехамер, наводи се у саопштењу аустријског парламента.

Западни Балкан, нагласио је, захтева пуну пажњу Европе и европска перспектива мора бити очувана. Он је додао да Аустрија остаје важан партнер региона.

Снажна осовина у борби против илегалне миграције

Крајем идуће седмице, аустријски канцелар биће домаћин, трећег по реду, трилатералног састанка о миграцији са мађарским премијером Виктором Орбаном и председником Србије Александром Вучићем.

Скупу ће, како је најављено у Бечу, присуствовати и министри унутрашњих и спољних послова три земље, преноси агенција АПА. Нехамер је по први пут домаћин овог формата, који је на јесен успостављен у циљу борбе против ирегуларне миграције на балканској рути.

Циљ трећег трилатералног самита је да се "снажна осовина у борби против илегалне миграције додатно изгради и даље ојачају заједничке мере ефективне заштите граница", наведено је из кабинета канцелара.

Нехамер, Орбан и Вучић први пут су се у овом формату састали у октобру у Будимпешти, а месец дана касније у Београду.

Најважнији резултат тадашњих састанака био је пристанак Србије да укине безвизни режим за грађане појединих земаља као што су Индија или Тунис, из којих је прошле године регистрован огроман раст броја подносиоца молби за азил у Аустрији.

"Резултати протеклих састанака говоре сами за себе. Повукли смо 'кочницу за азил' и то морамо и даље да чинимо", нагласио је Нехамер поводом најаве нове трилатерале.

Он је поновио захтев за реформу система азила ЕУ, како би се уклонили сви подстицаји за илегалну миграцију.

"Али док до тога дође на европском нивоу морамо сами да делујемо и то чинимо кроз интензивну сарадњу, борећи се заједно против кријумчара људи и тиме спречавајући илегалну миграцију", навео је Нехамер.

image
VV inauguration
banner