Србија и Балкан

Музеј жртава геноцида: Кривотворење и злоупотреба Холокауста на комеморацији у Сребреници

Осим што су у извињењу Јеврејима директора Меморијалног центра у Поточарима прећутане бројне српске жртве злогласне "Ханџар" дивизије, додатно забрињава његов покушај амнестирања НДХ за почињени Холокауст
Музеј жртава геноцида: Кривотворење и злоупотреба Холокауста на комеморацији у Сребреници© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Музеј жртава геноцида изразио је забринутост због тврдњи директора Меморијалног центра у Поточарима Емира Суљагића које је изнео извињавајући се Јеврејима због злочина "Ханџар" дивизије, наводећи да је покушао да изврши кривотворење и злоупотребу Холокауста.

Како се наводи у саопштењу музеја, Суљагић је током конференције одржане 10. јула у Сребреници упућујући речи извињења Јеврејима због злочина које је над припадницима тог народа током Другог светског рата починила злогласна 13. СС оружана брдска "Ханџар" дивизија, "очито потпуно свесно, а не из незнања, сметнуо са ума детерминишуће историјске чињенице".

"Господину Суљагићу је, без икакве сумње, потпуно јасно то да жртве те нацистичке јединице, упамћене по монструозности, бруталности и масовности почињених злочина, чију су већину припадника чинили управо босанско-херцеговачки муслимани, нису искључиво били Јевреји, већ у знатно већем обиму и броју Срби", истиче се у саопштењу.

Оно што је додатно забрињавајуће јесте и покушај Суљагића да амнестира НДХ за почињени Холокауст, додаје се у саопштењу. Како се појашњава, "Ханџар" дивизија успостављена је током пролећа 1943. године, односно у периоду када је Холокауст над босанско-херцеговачким Јеврејима већ увелико био извршен и то управо од стране Суљагићевих сународника и Хрвата који су почев од априла 1941. године пригрлили усташку идеологију и отпочели спиралу злочина до тада незабележених на овим просторима, наводи се у реакцији музеја. Подсећа се и да су припадници "Ханџар" дивизије били, убрзо по њеном формирању у пролеће 1943, упућени на обуку на подручје окупиране Француске и Пољске одакле су враћени тек годину дана касније.

"Уколико, пак, имамо у виду чињеницу да је најбројнија јеврејска заједница у Босни и Херцеговини током Другог светског рата, она у Сарајеву, која је у том периоду бројала нешто више од 8.300 припадника, безмало у целости била ликвидирана 1941. и 1942. године управо у хрватским логорима смрти у Јасеновцу и Ђакову, као и да је већ почетком 1942. године хрватски министар унутрашњих послова Артуковић славодобитно саопштио да је 'јеврејско' питање решено, остаје осећај запрепашћености због бламантног и недоличног покушаја обмањивања јавности за којим је, под плаштом наводног извињења, посегао Суљагић", пише у саопштењу.

Додаје да је сличне тврдње Суљагић већ износио што је наилазило на осуде у делу међународне, а посебно немачке јавности.

Музеј жртава геноцида реаговао је и на покушај директора Меморијалног центра у Поточарима да повуче паралелу између Холокауста и злочина почињеног у Сребреници у јулу 1995. године рекавши да су његови сународници доживели трагичну судбину управо због "коже с којом су се родили", као што је то био случај и са Јеврејима током Холокауста.  

"Ова тврдња Суљагића, запрепашћујућа у свој својој нетачности, указује на спремност појединаца који обављају одговорне дужности да посегну за расним теоријама које имплицирају расну различитост европских Јевреја у раздобљу Другог светског рата у односу на преостало становништво Старог континента, односно савремених Бошњака у односу на Србе и Хрвате. Наиме, директор Меморијалног центра у Поточарима је том тврдњом покушао да
транспонује нацистичке расне постулате у знатно доцније и историјским контекстом потпуно специфично раздобље ратова за југословенско наслеђе", истиче се у саопштењу.

Музеј жртава геноцида указао је на опасност оваквих ненаучних и античињеничних тврдњи чија афирмација, како су истакли, у раздобљу које је пред нама може да изазове нове поделе и нестабилност.

"Исказујући истински пијетет у односу на све недужне жртве Другог светског рата, као и ратова за југословенско наслеђе, музеј позива све појединце, организације, институције и органе власти, да се суздрже од покушаја кривотворења прошлости, а посебно Холокауста и геноцида почињеног над припадницима српског народа током Другог светског рата", закључује се у саопштењу.

image