Србија и Балкан

Породице страдале деце из "Рибникара" траже да Анкетни одбор обустави рад

Потписници молбе упућене скупштини су једногласни у ставу да постоји оправдана бојазан да би рад Анкетног одбора у овом тренутку могао да угрози даље неометано вођење тужилачке истраге и кривичног поступка
Породице страдале деце из "Рибникара" траже да Анкетни одбор обустави рад© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Пуномоћници породица настрадале деце, као и деце која су повређена и трауматизована у мајској трагедији која се догодила у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду, као и сви чланови ових породица, поднели су данас молбу Народној скупштини Србије са апелом да се престане са даљим поступањем Анкетног одбора, формираног ради утврђивања околности које су довеле до трагедија у поменутој основној школи, као и дан касније у Малом Орашју и Дубони.

За Танјуг је потврђено да је ова молба стигла у Скупштину Србије.

Потписници молбе су једногласни у ставу да постоји оправдана бојазан да би рад Анкетног одбора у овом тренутку могао да угрози даље неометано вођење тужилачке истраге и кривичног поступка, јер би чињенице и докази од значаја за законито вођење поступка могли да изађу у јавност пре почетка суђења, рекла је једна од пуномоћница породице адвокат Зора Добричанин Никодиновић.

С обзиром да Више јавно тужилаштво у Београду уз помоћ Министарства унутрашњих послова, поводом прикупљања доказа и подизања оптужнице против одговорних лица, активно спроводи истрагу, чланови породица и њихови адвокати сматрају да је у овом тренутку непотребно и штетно мешање Анкетног одбора у истрагу.

Због тога апелују на Народну скупштину и све народне посланике да застану са било каквим поступањем и радњама Анкетног одбора док се не оконча кривични поступак пред тужилаштвом и судом, посебно имајући у виду веома осетљиву фазу у којој се овај поступак налази и могућност да докази у евентуалном будућем судском поступку буду угрожени.

Оштећене породице и њихови пуномоћници су такође позвали Владу Србије и све министре, а посебно министра правде, Врховно јавно тужилаштво и Високи савет тужилаштва, као и председницу Врховног суда да издају саопштења и предузму радње којим ће заштити рад тужилаштава и судова, те очувати самосталност и независност поступака од задирања и угрожавања истраге и свих околности којима може бити доведено у питање правично и законито суђење.

Потписници молбе појашњавају да би могло доћи до ситуације да се пред Анкетним одбором разматрају документи, изјаве, исправе или да се саслушавају сведоци, пре него што ова лица буду испитана или докази изведени пред судом.

Подсећају и да подела власти на законодавну, извршну и судску има упориште у Уставу Србије са изричитом потврдом о независности судске власти, те да је утврђивање истине и правде поводом ових масовних убистава управо надлежност тужилаштава и судова као гране права, обухваћене судском влашћу.

У том смислу наводе да, иако иницијатива ради утврђивања пропуста у вршењу надлежности и предузимању одговарајућих радњи, као и утврђивању одговорности надлежних лица која су довела до масовних убистава 3. маја у овој основној школи као и у Малом Орашју и Дубони следећег дана, има потпуну подршку породица и свих грађана Србије, потписници молбе сматрају да би рад Анкетног одбора у овом тренутку био контрапродуктиван по утврђивање судске истине.

image