Србија и Балкан

Меморијални центри јасеновачким жртвама од историјског значаја

Оно што је сигурно је да се мора говорити о узроцима и последицама усташке методологије, каже Тања Тулековић
Меморијални центри јасеновачким жртвама од историјског значајаwww.globallookpress.com © Miso Lisanin/XINHUA

Председници влада Србије и Републике Српске, Ана Брнабић и Радован Вишковић, потписали су прошле седмице Меморандум о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама, у Доњој Градини и Београду, а директорка ЈУ Спомен подручја Доња Градина Тања Тулековић каже да ће они имати историјски значај и позива све који имају неке материјалне доказе својих предака да им доставе.

Тулековић је гостујући у Јутарњем програму РТРС-а рекла да је историјски значај у томе да се аутентично место страдања невиних жртава адекватно обележи.

"Постоје одређени стандарди који се морају задовољити, оно што је сигурно јесте да се мора говорити о узроцима и последицама усташке методологије", навела је Тулековић.

Она додаје да се континуирано ради на прикупљању грађе и на остваривању комуникације са грађанима.

"Грађани нам достављају фотографије, предмете својих предака који имају повезницу са концентрационим логорима. Позивам све који имају неке материјалне доказе од својих предака, да нам то и доставе, те тако испричају своју причу", навела је Тулековићева.

Истиче да се о страдању у логору зна много, али да је њихов циљ да изнесу што више породичних прича, да би сваки посетилац могао да се саживи са причама и судбинама страдалих.

Брнабић и Вишковић су Меморандум о реализацији пројекта изградње два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама у Доњој Градини и Београду потписали у суботу у Бањалуци, након седнице Савета за сарадњу Србије и Републике Српске, којој су присуствовали највиши званичници.

Изградња два меморијална центра, истакнуто је, биће приоритет влада Србије и Републике Српске у наредном периоду.

Важно је да су председници Српске и Србије били на Петровачкој цести

Поводом обележавања 28-годишњице од злочина хрватске војске на Петровачкој цести, када је страдало 12 цивила, међу којима четворо деце, председник Општинског већа у Босанском Петровцу Немања Давидовић оценио је да је важна посета српских званичника Петровачкој цести.

"Важно се да су председници Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић били на Петровачкој цести. Послали су јаке поруке. Подршка Српске и Србије је веома важна. Разговарали смо и о новим пројектима", навео је Давидовић гостујући у Јутарњем програму РТРС.

Истакао је да су пројекти који су до сад реализовани били на добробит свих грађана Босанског Петровца.

Погром Срба у "Олуји" почео је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" протерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

image