Србија и Балкан

Представљен план Србије до 2027. године: Крећемо да радимо већ сутра

Председник Србије и премијерка на конференцији за медије представљају план Србије за економски раст и улагања до 2027. године
Представљен план Србије до 2027. године: Крећемо да радимо већ сутра© TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија на добром путу, да има пристојне предикције и стопе раста, те да је инфлација коначно почела да пада и да би до краја године требало да буде испод 9 одсто. 

Он је навео да је предвиђен велики број пројеката изградње школа, вртића и путева, као и да плате и пензије расту још више.

Вучић је казао да је конференција организовала како би се представио амбициозан план са роком до 2027. године и да је потребно да се са његовом реализацијом почне већ сутра.

"Биће нам потребно да цела Србија ради за то. Један од повода је свакако и ЕКСПО који ће у потпуности да промени целу нашу земљу, не само Београд. Београд нећете моћи да препознате за четири године, биће један од најлепших градова не само у Европи, него и у свету", рекао је Вучић.

Председник Србије је најавио да ће у свих 28 градова бити уређене фасаде, у већим градовима више од 120 фасада, а у мањим око 80 фасада.

Како је рекао 1. децембра 2026. морају да се уруче кључеви учесницима ЕКСПО-а који морају да уђу у своје павиљоне, те да то подразумева велики посао.

Национални стадион мора да буде готов до јесени 2026. године, рекао је Вучић. Очекује се да крену радови, а имаће 52.000 седишта.

"Ово ће значити огроман квантни скок за економију и економске прилике наше земље", најавио је председник Србије, те најавио да ће то допринети расту плата и пензија.

Вучић је представио нови изглед сајма и додао да ће се то радити у фазама. Подручје за ЕКСПО ће бити на 25 хектара, колико је та међународна агенција тражила.

Што се тиче локација старог сајма, део ће Србија сачувати за себе, где ће бити велики точак, односно панорама која ће изгледати посебно атрактивно због реке Саве. Вучић је саопштио да је потписан уговор са Београдом на води.

Вучић је додао да су сви који имају креативна решења добродошли, без обзира каквог су политичког опредељења.

Оно што је од пресудног значаја за све људе и после изложбе ЕКСПО, каже Вучић, јесте железничка станица Прокоп која се отвара за два месеца и најавио је да ће се градити 18 километара пруге која ће ићи директно до аеродрома у Сурчину.

Како је рекао, очекује да између 15 и 25 минута буде потребно за вожњу возом од центра града до аеродрома. Пруга ће ићи до националног стадиона и то за пола сата возом, као и до ЕКСПА, и продужава се до Обреновца и Јакова.

Према речима Вучића, воз ће ићи брзином до 120 сат, а рок за изградњу је 2026. година.

Београдска аутобуска станица биће готово до 2025. године, када ће бити готова и нова железничка станица Нови Београд, најавио је Вучић.

Вучић је рекао да ће се градити нови мост на Сави, док ће се наћи место за стари мост, и о томе је рекао да би могао да спаја почетак Земуна за Великим ратним острвом.

Најавио је и да ће бити уређена зграда главне поште, те да ће бити враћена стара фасада те зграде.

Говорећи о београдском метроу, Вучић је рекао да се нада да ће прва линија бити отворена пре краја 2028. године.

Вучић је најавио да ће код Ушћа бити изграђен Природњачки музеј, а код хотела "Југославија" велики акваријум.

"Све ово биће вредности 12 милијарди евра, према проценама. Зато морамо да радимо још више како бисмо могли све ово да урадимо и изгурамо", поручио је Вучић.

Додао је да је замолио партнере из Европске уније, да заједно учествују са Србијом у организацији специјализоване изложбе ЕКСПО у Србији 2027. години, јер верује да је то што је Београд добио организацију те изложбе, заправо добила европска престоница, односно Европа.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је издвојено до сада 24 милиона и 200 динара за обнављање објеката у својини грађана за санирање штете коју је олујно невреме начинило у Србији у мају и јуну.

Она је рекла да је 308 записника који су на верификацији, па ће бити одобрене даље исплате онима који су претрпели штету од олујног невремена.

Апсолутни приоритети за обнављање су куће, односно објекти у којима људи живе и школе, јер ће школска година почети у септембру, посебно основне школе у Трговишту и Рачи и вртићи у Ћуприји и Аранђеловцу који ће бити потпуно реконструисани.

Како је додала, убрзано се Србија припрема за ЕКСПО изложбу где ће Србија бити представљена као земља иновација и нових технологија, те да постоји пет приоритетних области.

image