Србија и Балкан

Жиофре позвао на смиривање страсти између Београда и Приштине

Европска унија помно прати ситуацију на терену и залаже се да се сва питања реше кроз дијалог, поручио Емануеле Жиофре
Жиофре позвао на смиривање страсти између Београда и Приштинеwww.globallookpress.com © Arne Dedert

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре изјавио је, поводом тензија између Београда и Приштине, да ЕУ помно прати ситуацију на терену и позвао све стране да не предузимају никакву акцију, нити појачану реторику која, како је навео, неће водити ка позитивним догађајима.

Он је тако одговорио, између осталог, и на питање новинара у Скупштини Србије шта Унија ради како би се смањиле тензије, како не би дошло до даље ескалације и да ли је ЕУ забринута да би могла да изгуби контролу на терену.

Жиофре је оценио да је било догађаја који нису позитивно утицали на процес дијалога, али да је Брисел веома ангажован.

"Мирослав Лајчак данас долази у Београд, јуче је био у Берлину где су били и (премијер привремених приштинских институција Аљбин) Курти и премијерка Ана Брнабић. Позивамо све стране да се суздрже како не би дошло до нарушавања стабилности", поручио је шеф делегације ЕУ у Србији. 

Он је навео да је ЕУ ангажована да се кроз дијалог реше сва питања, укључујући и питање таблица.

"Протеклих месеци смо видели тешке ситуације и да се опет појачавају тензије. Оно што морамо јесте да очувамо договор и да се све договорено у пуној мери спроведе како бисмо успели да очувамо дух дијалога споразума, а све у корист локалног становништва", истакао је Жиофре.

image