Србија и Балкан

Старовић: Столтенберг признао да је полиција тзв. Косова фактор дестабилизације

Изјава је добродошла и представља корак у добром правцу, каже државни секретар, који се нада да ће речи шефа НАТО-а бити пропраћене даљим, конкретним мерама
Старовић: Столтенберг признао да је полиција тзв. Косова фактор дестабилизације© FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/ GORAN STANKOVIĆ/ bs

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, имплицитно је признао да су милитаризоване снаге Косовске полиције у претходном периоду биле фактор који је утицао на дестабилизацију, сматра државни секретар у Министарству одбране Србије Немања Старовић.

Старовић каже да је Столтенберг изјавом након састанка са "госпођом Вјосом Османи са Косова", како је званично представљена у седишту НАТО-а, указао на две значајне ствари.

"Прва је то да по важећим споразумима из 2013. тзв. Косовске безбедносне снаге не могу ући на север Косова без експлицитне сагласности Кфора и друго да се не могу распоређивати специјалне милитаризоване моноетничке полицијске снаге на северу без правовремених и смислених консултација са Кфором", рекао је Старовић за "Косово онлајн".

Таква изјава је, како он оцењује, позитиван искорак у односу на оно шта је представљало до сада уобичајену комуникацију НАТО-а, у којој је стално указивано да мисија Кфора представља тек снагу трећег одговора на безбедносне изазове и претње након Косовске полиције и Еулекса.

"На овај начин и Столтенберг имплицитно признаје да су управо те специјалне милитаризоване снаге полиције тзв. Косова представљале у претходном периоду као фактор који је утицао на дестабилизацију прилика на терену и да не постоји слобода њиховог деловања на северу, свакако не на начин како желе да представе представници администрације у Приштини", истиче Старовић.

Та изјава је добродошла и представља корак у добром правцу, сматра државни секретар који се нада да ће речи бити пропраћене даљим, конкретним мерама.

Мере, како додаје, треба да омогуће да Кфор да допринос потпуном повлачењу свих милитаризованих моноетничких снага полиције тзв. Косова са севера.

"Без тако нечега ми не можемо говорити о пуној и суштинској деескалацији на терену, а без деескалације неће бити наставка политичког процеса нормализације односа Београда и Приштине и тај процес не може дати пуне и очекиване резултате", закључио је Старовић.

Генрални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је, након састанка са председницом тзв. Косова Вјосом Османи, изјавио да у складу са обавезом Приштине из 2013. године, свако распоређивање КБС на север Косова захтева сагласност Кфора и да се очекују правовремене и значајне консултације за било какве акције КБС, полиције тзв. Косова које би могле да утичу на безбедносно окружење.

image