Србија и Балкан

Старовић: Суочени смо са великим изазовима, Срби на Космету бране своја људска права

Оно што се данас дешава на северу Косова и Метохије је нешто што је потпуно некарактеристично за Европу 21. века, истакао је државни секретар у Министарству одбране
Старовић: Суочени смо са великим изазовима, Срби на Космету бране своја људска права© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/

Покушај инсталирања некакве апсолутно недемократске управе на северу Косова и Метохије је нешто што је потпуно некарактеристично за Европу 21. века и што нигде друго не можемо да видимо, рекао је државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић.

Он је оценио да ситуација на КиМ није добра и да смо суочени са великим изазовима, преноси РТС.

"Али морам да искористим прилику да искажем и своје дивљење и своју подршку нашим сународницима који на северу Косова и Метохије више од месец дана протестују на један миран, демократски начин, а у циљу заштите својих основних људских и политичких права", рекао је Старовић.

Према његовим речима, они исказују велику одлучност, али и одговорност.

"Дакле, оно што се данас дешава на северу Косова и Метохије је нешто што је потпуно некарактеристично за Европу 21. века. Говоримо о лажним градоначелницима који су изабрани са један или два одсто гласова, а то се чини уз једну апсолутно прекомерну силу, уз стотине припадника специјалних милитаризованих моноетничких албанских снага косовске полиције. Томе мора доћи крај и зато је битна та одлучност и воља српског народа да се на демократски начин томе одупру", рекао је Старовић.

Када је реч о привременим институцијама самоуправе у Приштини, Старовић указује да постоји један ригидан приступ који је апсолутно недемократски и у несагласју са стандардима модерне или савремене Европе, а да је на онима који чине политичку подршку Куртију је да коначно спроведу један одлучан притисак како би се од таквог приступа одустало.

На питање како ЕУ и САД гледају на дешавања на Косову и Метохији, Старовић наводи да је одговорност држава Квинте изузетно велика с обзиром да су они подржавали Куртија у једној секвенци догађаја и у неким потезима које повлачи, почевши од подршке организацији управо таквих нелегитимних избора.

"Говоримо читавом избором процесу о подршци томе да се и поред изборних резултата, излазност била 3,47 одсто на северу КиМ, у све четири општине, када говоримо о српском становништву, свега 0,029 одсто - оне су упркос томе подржале проглашење изборних резултата па чак и полагање заклетве тих нелегитимних градоначелника, да би тек на концу, када је Курти одлучио да уз употребу прекомерне силе инсталира те нелегитимне градоначелнике и општинске зграде, своју подршку повукле", истакао је Старовић.

Старовић наводи и да је штета већ начињена, али да је на њима да се та штета санира и напомиње да већ месец дана они не успевају у томе.

"Ја не доводим у питање њихову добро вољу, али је очигледно да одсуство конкретних реалних мера на неки начин служи као даље охрабрење Аљбину Куртију да настави са својим једностраним потезима", рекао је он.

Старовић каже и да је и у западном делу међународне заједнице сазрела свест о томе да је Курти неко ко прави проблеме и кога је потребно уразумити, али да још увек не постоји спремност за повлачењем некаквих конкретних потеза и спровођењем неких реалних мера.

"Оно што смо могли да чујемо то су мере које су прилично безубе. Нити ће се Аљбин Курти, нити неки његов просечни присталица на простору Косова и Метохије превише узбудити због тога што је отказан некакав политички састанак на високом нивоу, или што ће доћи до одлагања, имплементације одређених финансијских аранжмана са ЕУ. То обичним људима и онима који га подржавају Куртија није блиско нити јасно", објаснио је Старовић.

image