Србија и Балкан

Дачић током првог дана у Њујорку имао састанке са 18 шефова дипломатије (ФОТО/ВИДЕО)

Шеф српске дипломатије разговарао са дипломатама о билатералним односима и питањима регионалне стабилности
Дачић током првог дана у Њујорку имао састанке са 18 шефова дипломатије (ФОТО/ВИДЕО)© TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ nr

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић је, првог дана боравка у Њујорку, имао билатералне састанке са министрима иностраних послова Кипра, Непала, Јерменије, Буркине Фасо и Уједињених Арапских Емирата.

На маргинама генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Дачић је током сусрета са шефом кипарске дипломатије Константиносом Комбосом, разговарао о даљем унапређењу билатералних односа две пријатељске земље, саопштило је Министарство спољних послова.

Дачић је истакао да Република Србија придаје посебан значај интензивирању и продубљивању веза и сарадње са Републиком Кипар, који су засновани на чврстом пријатељству, узајамном поверењу, историјски потврђеној блискости и солидарности наших народа.

Министри су поновили чврсте ставове у вези са подршком суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије и Републике Кипар, као и обострано задовољство степеном остварене сарадње у мултилатералним форумима, посебно на плану кључних спољнополитичких приоритета двеју држава. Изразили су очекивање да ће се политички дијалог додатно интензивирати у наредном периоду, кроз размену билатералних посета на високом и највишем нивоу.

Министар Комбос је подвукао да Кипар подржава европски пут Србије и да су спремни да пруже техничку и практичну помоћ у приступању ЕУ.

Током разговора Дачића са министром иностраних послова Непала Нарајаном Пракашом Саудом, саговорници су се сагласили да билатералне односе две земље карактеришу традиционално добри односи и сарадња утемељени на принципима УН, као и дугогодишње пријатељске везе из Покрета несврстаних земаља.

Дачић је изразио захвалност Непалу на подршци по питањима која су од највећег значаја за Србију, пре свега на принципијелном ставу о непризнавању тзв. Косова.

Договорено је да се у скоријој будућности реализују билатералне посете и да се размотре могућности унапређења сарадње у областима пољопривреде, економије и инвестиција, као и сарадње између привредних комора.

Дачић је имао састанак и са министром иностраних послова Јерменије Араратом Мирзојаном, током којег су разговарали о билатералним односима две земље и о питањима регионалне стабилности.

Обострано је констатован значај међусобних посета на високом нивоу, наставка разговора о питањима од заједничког интереса у циљу јачања политичког дијалога и развоја узајамно корисних веза.

На маргинама генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине УН, шеф српске дипломатије састао се са министарком иностраних послова Буркине Фасо Оливијом Рагнагевенде Руамбом.

Саговорници су истакли да две државе везује традиционално пријатељство и изразили спремност да раде на унапређењу сарадње у областима од заједничког интереса.

Министри су потврдили интерес за интензивирањем политичког дијалога у предстојећем периоду, укључујући и кроз размене посета на високом нивоу. Такође, сагласили су се да постоји значајан простор за унапређивање сарадње у области економије, индустрије, пољопривреде, образовања и културе, као и за наставак сарадње на мултилатералном плану.

Министар Дачић разговарао је са министром спољних послова Уједињених Арапских Емирата шеиком Абдулом бин Заједом Ал Нахјаном.

Саговорници су се сложили да се пријатељске и стратешке везе између две земље развијају веома добро, те изразили наду да ће се овај позитиван замајац у односима наставити, нарочито кроз размену посета на високом и највишем нивоу.

Такође су подвукли да је значајно што унапређење билатералних односа на политичком нивоу прати тренд интензивирања економске и инвестиционе сарадње, којој ће додатни подстицај дати отпочињање преговора о закључивању Споразума о слободној трговини.

Два шефа дипломатије изразили су задовољство због успешне сарадње на мултилатералном плану, кроз размену подршки у међународним организацијама, а министар иностраних послова УАЕ је у том контексту честитао Србији на избору за домаћина специјализоване изложбе ЕКСПО 2027.

Министар Дачић се  у Њујорку, сусрео и са шефовима дипломатије Мађарске, Луксембурга, Палестине, Венецуеле и Никарагве. 

Дачић је раније присуствовао радном доручку са шефовима дипломатије Западног Балкана, чији је домаћин био министар спољних послова Антонио Тајни.

Радном доручку су, поред Дачића присуствовали шефови дипломатије Црне Горе, Босне и Херцеговине, Албаније, Хрватске и Словеније.

Шеф српске дипломатије је на крају првог дана боравка у Њујорку присуствовао пријемима, које су приредили државни секретар САД Ентони Блинкен и шеф немачке дипломатије Аналена Бербок, што је била добра прилика за конструктивне разговоре, саопштило је Министарство.

Дачић је у Њујорку као члан делегације коју на заседању Генералне скупштине Уједињених нација предводи председник Србије Александар Вучић.

image