Србија и Балкан

Десет Срба дало оставке у КБС-у: "Ово је морални чин, нисмо се двоумили"

Припадници тзв. Косовских безбедносних снага указали су да су оставке донели самостално и без спољних притисака
Десет Срба дало оставке у КБС-у: "Ово је морални чин, нисмо се двоумили"© Skrinšot/ Jutjub / Kosovo Online

Десеторо Срба из Зубиног Потока, припадници тзв. Косовских безбедносних снага, данас су поднели оставке на своја радна места у КБС-у.

Они су за портал "Косово онлајн" изјавили да је ово морални чин и знак подршке за Србе на Косову.

Mарко Ракић је казао да се није двоумио када је чуо да Срби на северу напуштају косовске институције.

Његов колега Млађан Влашковић напомиње да је ово њихова лична одлука и да никаквих притисака на њих није било.

"Радили смо скоро пет година и на нашу одлуку апсолутно никаквих притисака није било, ово је наша одлука. Одлучили смо да се сложимо са нашим народом у овим тешким тренуцима, да се солидаришемо и напустимо своја радна места", изјавио је Влашковић.

Они су потврдили да су своје отказе уручили јуче и да је у току даље процедура и да очекују завршетак тих административних процедура.

На северу Косова и Метохије све више Срба подноси оставке на своја радна места и напушта привремне приштинске институције, у знак протеста због одбијања Приштине да измени одлуку о пререгистрацији возила на "РКС" таблице, смене Ненада Ђурића, изградње база на северу КиМ, као и кршења права Срба и Бриселског споразума.

Курти губи тло под ногама

Данас су оставке поднели и виши службеници општинских изборних комисија, јер не желе да учествују у политичким притисцима Приштине на Србе. Виши службеници су поднели оставке након што су привремене приштинске институције најавиле да ће расписати ванредне изборе у општинама Лепосавић, Звечан, Северна Митровица и Зубин Поток. 

Медији су данас такође пренели да премијер тзв. Косова Аљбин Курти размишља о томе да у четири српске општине на северу постави координаторе као замену за председнике општина који су поднели оставке у приштинским институцијама. 

Координатори би дошли из редова Албанаца који би управљали "на даљину" пошто им Срби сигурно не би дозволили приступ локалним органима, указују медији. 

image
VV inauguration
banner