Србија и Балкан

Нови детаљи афере "Тунел": Копали од јула, четири дана износили ствари

Оружје су, тврде истражитељи, кроз претходно направљени тунел 11. септембра однели са собом до подрума, а затим га сместили у кофере и најлонске кесе и са собом их одвезли таксијем
Нови детаљи афере "Тунел": Копали од јула, четири дана износили ствари© Влада Црне Горе

У депо Вишег суда у Подгорици проваљено је 8. септембра, а лопови су материјалне доказе похрањене у тој просторији крали до 11. септембра, утврђено је истрагом подгоричког тужилаштва и полиције, сазнају подгоричке "Вијести".

Према истим информацијама, истрагом је до сада утврђено да су у том периоду ушли у просторије депоа, у којем су извршили преглед и претурање више ствари и предмета у којима се воде или су завршени судски поступци, али и да су обили закључану канцеларију у којој се налази оружје.

"И противправно одузели и присвојили - револвер 'ЦЗ' модел 83/84 калибра 357, магнум, фабрички број 67**2, пиштољ марке 'застава' калибра 6,35, фабрички број Е*******0, пиштољ марке 'ЦЗ' модел М57, калибра 7,62, фабрички број Ц-****2, пиштољ-револвер марке 'ЛАНХАМ МК III магнум 357 ЦТГ', фабрички број 9****Л, пиштољ - револвер марке 'магнум 357 - Смит Весон', фабрички број Д*****5, модел 13-1 и пушка марке 'БАИКАЛ' број Х***2, ловачка пушка марке 'БАИКАЛ' модел ИЈ-27Е, фабрички број 1***0, пиштољ марке 'Рр-51 ПОЛИС', калибра 7,65 мм, фабрички број 6****4 и пиштољ марке 'ЦЗ' модел М 70, калибра 7,6 мм, избрисаног фабричког броја", пише у списима у које су "Вијести" имале увид.

"Вијести" сазнају да је, из предмета који се воде пред Вишим судом, у намери спречавања и отежавања доказивања, крими-екипа украла и пиштољ "зораки" М 906Б калибра 7,65 мм и шест метака у оквиру, затим "бровинг" фабричког броја Y***7, још један НН марке и броја калибра 7,65 мм, затим "ЦЗ", модел 75 ЛУГЕР, фабричког броја 6**9, "ЦЗ" модел 57 калибра 7,62 мм без фабричког броја...

Из тих предмета украден је и "Валтер Крид" калибра 9 мм, са ког је механички уклоњен фабрички број, затим "ГЛОК" фабричког броја Б*****4, “ЦЗ” модел 57 калибра 7,62 ТТ на ком је уништен фабрички број.

"И 'ЦЗ ПАРА', калибра 9 мм, фабричког броја 6***6 и пушке марке 'црвена застава' калибра 223 реминг, фабричког броја 1***7".

Оружје су, тврде истражитељи, кроз претходно направљени тунел 11. септембра однели са собом до подрума, а затим га сместили у кофере и најлонске кесе и са собом их одвезли такси возилом до стана на Забелу.

Наредба

Тужилац Марко Мугоша донeo je наредбу о спровођењу истраге против ухапшеног Подгоричанина П.М. (32), четворице бегунаца из Лознице - В.М. (32), његовог стрица М.М. (53), Д.Ј.(30) и В.Е. (32) који су, како се сумња, од краја јула до 11. септембра копали тунел до судског депоа.

Наредбом је обухваћено и више особа на чијој идентификацији истражитељи раде.

Судија за истрагу Основног суда у Подгорици прихватио је јуче његов предлог и донео наредбу о расписивању потернице за четворицом српских држављана, али и да П.М., као и бегунцима одреди притвор.

Правна заступница П.М., адвокатица Тијана Живковић, рекла је синоћ "Вијестима" да ће уложити жалбу на решење судије.

Из Основног суда у Подгорици саопштено је да је П.М. притвор одређен због основане сумње да је извршио кривична дела криминално удруживање, тешка крађа и спречавање доказивања путем помагања:

"У односу на окривљене М.В, М.М, Ј.Д, Е.В, због основане сумње да су извршили кривична дела криминално удруживање, тешка крађа и спречавање доказивања у саизвршилаштву, и у односу на њих наредио издавање потернице, будући да су бекству", наводи се у саопштењу које потписује судија портпарол Ивана Бецић.

Она појашњава да за њих петорицу, на основу доказа које је до сада прикупило тужилаштво, стоји основана сумња да су извршили кривична дела:

"Што је први и основни услов за одређивање притвора".

"У односу на окривљеног М.П. одређен је притвор због постојања посебних околности које указују да би овај окривљени уколико би се нашао на слободи могао поновити кривично дело, будући да се ради о лицу које је раније вишеструко осуђивано за различита кривична дела, као и за кривично дело против имовине, за које се и у овом поступку сумњичи, услед чега се ради о лицу које је склоно вршењу кривичних дела и у односу на којег претходна осуђиваност очито није постигла своју сврху кажњавања да више не врши кривична дела", наводи се у саопштењу.

Такође је одређен притвор овом окривљеном и због опасности, како се додаје, да би боравком на слободи могао ометати поступак утицањем на саучеснике, као и друга, за сада непозната лица, која су непосредно учествовала, будући да се бранио ћутањем.

"Притвор је одређен и окривљенима М.В, М.М, Ј.Д, Е.В, без претходног саслушања, будући да се исти крију и тако су недоступни државним органима, због чега је наређено и издавање потернице", пише у саопштењу.

image