Србија и Балкан

Шешељ за РТ Балкан: Отишао бих опет у Хаг, али само под једним условом

Једном сам их развалио, па ћу их развалити још сто пута ако треба, поручује лидер радикала
Шешељ за РТ Балкан: Отишао бих опет у Хаг, али само под једним условом© Amir Hamzagic/ATAImages

Они би да ми суде због објављивања поверљивих докумената и података о лажним хашким сведоцима, каже лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ за РТ Балкан о новој оптужници коју је Хаг покренуо против њега и четворо његових сарадника.

"Тражили су да се 56 мојих књига запали и уништи, нису успели у томе. Саслушавали су моје сараднике, хтели су и мене. Дошао сам у суд са својим правним саветником Вјерицом Радетом. Њу нису хтели да пусте у суд и ја сам одбио разговор. Ево, сад стиже оптужница", каже Шешељ.

Како каже, одлучио је да комплетне списе из предмета о њему објави, не обазирући се на претње и забране.

"Што се тиче суђења, власт у Београду нема основа да ме испоручи, по закону не би могла. А ја бих отишао у Хаг, али под једним условом, да се тај резидуални механизам измести у неку другу државу, јер Холандији прети велика опасност. Кад ускоро Велика Британија потпуно потоне у море, онда ће наступити огроман талас који ће запљуснути целу Холандију. Ја себи не могу допустити да се у тим тренуцима нађем у Шевенингену", напомиње Шешељ у свом стилу, који су у Холандији добро запамтили.

Он зато предлаже да се Хашки трибунал премести у неку сигурнију државу, на пример, у Авганистан.

"Кабул је на великој надморској висини, не прети му никаква опасност од поплавног таласа, клима му је веома добра, а то и заслужује авганистански јуначки народ који је недавно до ногу потукао Американце и њихове савезнике, ослободио своју земљу. То би било правично, један знак моралног признања Авганистанцима", каже Шешељ.

На питање шта још Хаг може да учини против њега, Шешељ каже: "Могу да ми п..."

"Ја сам их једном развалио, па ћу их развалити још сто пута ако треба", поручује лидер радикала.

Да је против Шешеља и сарадника покренут поступак у Хагу синоћ је обелоданио председник Србије Александар Вучић, уз оцену да је то нови притисак Запада на нашу земљу.

Поступак је покренут због непоштовања суда против Шешеља и Љиљане Михајловић, Огњена Михајловића, Миљана Дамјановића и Мирољуба Игњатовића.

image