Србија и Балкан

Додик: Мађарска изразила спремност да преузме пројекте у Српској које је Немачка отказала

Председник Републике Српске изразио је задовољство данашњим састанком са Орбаном
Додик: Мађарска изразила спремност да преузме пројекте у Српској које је Немачка отказала© Tanjug/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је премијер Мађарске Виктор Орбан изразио спремност да Мађарска преузме пројекте у Српској које је Немачка отказала.

"Орбан је изразио спремност да Мађарска супституише пројекте које су Немци отказали јер нису желели да регулишу уговоре", рекао је Додик, преноси РТРС.

Додик је изразио задовољство данашњим састанком са Орбаном, наводећи да је се разговарало о стварима које су раније дефинисали, али и неким новим идејама.

"Наша сарадња се развија на најбољи начин. Покушавамо да препознамо и реализујемо пројкете које смо раније зацртали у области енергетике, као што су ветропаркови, а веома успешно се одвија и пројекат подршке Мађарске пољопривредним произвођачима у Српској", истакао је председник Српске.

Додик је рекао да је било речи и о сарадњи и подршци мађарске Владе српској заједници и СПЦ.

"Разговарали смо и о томе како бисмо могли и требали да водимо политике које ће интегрисати наше привреде што више, као и о могућности да се на експерименталном нивоу у десетак школа и факултета у следећој школској години укључе мађарски професори и да сагледамо интерес деце за учење мађарског језика", рекао је Додик.

Састанку Додика и Орбана присуствовали су и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

image