Србија и Балкан

Ухапшене две особе на KиМ на захтев Специјалног суда у Хагу

Исмет Бахтјари и Сабит Јанузи терете се за застрашивање током кривичног поступка, и ометање службених лица у обављању дужности
Ухапшене две особе на KиМ на захтев Специјалног суда у Хагу© Getty © Pierre Cro

На захтев Специјализованог тужилаштва у Хагу на Kосову су ухапшени Исмет Бахтјари и Сабит Јанузи и пребачени у седиште Специјалног суда на основу одлуке судије за претходни поступак Специјализованих већа Kосова.

Они ће се појавити пред судијом за претходни поступак у најкраћем року, наводи се у саопштењу Специјализованог тужилаштва.

"Бахтјари и Јанузи су ухапшени због кривичних дела против спровођења правде, укључујући застрашивање током кривичног поступка, и ометање службених лица у обављању дужности, што представља кршење Закона о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву. Судија за претходни поступак је нашао да постоји основана сумња да су Бахтјари и Јанузи покушали да одврате сведока од сведочења у поступку пред Специјализованим већима", пренео је РТС.

У потврђеној оптужници од 2. октобра се наводи да су Јанузи и Бахтјари, у периоду најкасније од 5. до 12. априла 2023, имали појединачне састанке са сведоком 1, како би тог сведока навели да повуче своје сведочење или да се уздржи од сведочења у службеном поступку пред Специјализованим већима Kосова, укључујући и коришћење озбиљних претњи.

Такође, наводи да су се Јанузи и Бахтјари, као саизвршиоци с другим лицима, групно координисали пре него што су лично контактирали са сведоком 1, као и после тога.

По наводима оптужнице, такво поступање показује да су гЈанузи и Бахтјари имали намеру да застраше сведока 1 и да ометају службена лица, укључујући тужиоце и истражитеље специјализованог тужилаштва, у вршењу службене дужности.

У потврђеној оптужници, Јанузи и Бахтјари се терете за следећа кривична дела: застрашивање и покушај ометања службених лица у вршењу службене дужности упућивањем озбиљних претњи, како појединачно тако и учествовањем у заједничком деловању групе.

Прво приступање суду Бахтјарија заказано је за 14 часова у понедељак, 9. октобра, а Јанузија за 15.15 часова истог дана, оба у судници Специјализованих већа Kосова у Хагу. Прво приступање оптужених суду биће одржано на јавној седници.

Мисија Европске уније за владавину права на тзв. Kосову (Еулекс) обезбедила је оперативну и логистичку подршку Специјализованом тужилаштву у складу са својим мандатом и према приштинским законима.

Полиција тзв. Косова је такође пружила оперативну подршку Специјализованом тужилаштву.

Специјализовано тужилаштво сматра застрашивање сведока, одмазду према сведоцима и спречавање спровођења правде крајње озбиљним делима и наставиће да истражује и кривично гони свакога ко је укључен у такве случајеве.

image