Србија и Балкан

Драгана Митровић за "Глобал тајмс": Србија неће трпети принуду САД и Запада

Запад врши вишеструке притиске на Србију не би ли је одвојио од Русије и Кине, али одлука председника Александра Вучића да оде на самит иницијативе "Појас и пут" у Пекингу указује да ће Београд наставити да води независну политику, пише професорка ФПН-а за кинески лист
Драгана Митровић за "Глобал тајмс": Србија неће трпети принуду САД и Запада© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Западни медији су се у серији "пропагандних извештаја" устремили на одлуку председника Србије Александра Вучића да оде у Пекинг на самит иницијативе "Појас и пут", што је у складу са неуморним вршењем притиска на Србију да напусти своја дипломатска начела и придружи такозваном "западном политичком наративу", пише Драгана Митровић, професорка ФПН-а у Београду за кинески лист "Глобал тајмс".

"Зашто је Запад толико незадовољан спољном политиком Србије", пита се она. 

Како Митровић наводи, разлоге треба тражити у покушајима Запада да, посебно од ескалације украјинске кризе, економски и политички поткопа Русију, али и да спречи Кину да заузме свој заслужени положај велике силе.

У том светлу, традиционални пријатељски и стратешки односи Србије са Русијом и Кином су "трн у оку" Западу који користи сва средства да увуче Србију у "западни табор", не би ли ослабио присуство својих главних конкурената у Европи, закључује она.

Вишестрани притисци на Србију

Први вид притиска који Митровић наводи је што су САД и њени европски савезници наоружали и обучили припаднике 'Ослободилачке војске Косова', трансформишући их у такозвану 'Косовску полицију' и 'Косовске безбедносне снаге' и отворено их позивајући да учествују у заједничким војним вежбама, пружајући директну војну подршку 'независности Косова.'"

Затим, додаје српски академик, ту је и "низ политичких маневара" САД чија је сврха идентификовање "контраша" у пољима политике и безбедности, као и усађивање погодних актера.

САД и Запад приморавају Србију увођењем санкција високим функционерима институција власти Србије и лидерима српских етничких заједница, као што је Александар Вулин, шеф Безбедносно-информативне агенције Србије, напомиње.

"Правећи зликовце од важних српских званичника који се залажу за продубљивање партнерстава са земљама попут Русије, они настоје да стигматизују и елиминишу појединце и струје унутар српске владе који се противе Западу" са идејом да приморају Србију на окретањем ка тој геополитичкој страни, наводи Митровић.

Порука Вучићевог одласка у Пекинг

Одлучност председника Вучића да посети Кину и присуствује самиту "Појас и пут" показује да Србија неће трпети принуду САД и Запада и да ће наставити да продубљује односе са традиционалним, пријатељским земљама попут Кине, истиче професорка са ФПН-а.

"Резултати српских избора у потпуности показују да велика већина грађана Србије снажно подржава политику председника Вучића у Кини, високо афирмишући достигнућа кинеско-српске сарадње. Од имплементације БРИ, билатерална сарадња Кине и Србије је цветала, а представљање Глобалне безбедносне иницијативе, Глобалне развојне иницијативе и Глобалне цивилизацијске иницијативе пружа нове могућности за продубљивање сарадње две земље", наводи.

Србија верује да ће ове три иницијативе обезбедити нови, широки простор за сарадњу у изградњи мултиполарног светског поретка са једнаким могућностима за све стране, закључује проф. Драгана Митровић.

image