Србија и Балкан

Руска амбасада, Дачић и Селаковић обележили годишњицу ослобођења Београда у Другом светском рату

Свечаност је одржана на спомен гробљу "Ослободиоци Београда", а венци су положени и на споменик на Авали, где је 1964. пао авион са руском делегацијом коју је предводио маршал Совјетског Савеза Сергеј Бирјузов
Руска амбасада, Дачић и Селаковић обележили годишњицу ослобођења Београда у Другом светском ратуGetty © Vladimir Zivojinovic / Stringer

Делегација амбасаде Русије у Србији на челу са министром саветником Андрејом Темјашовом обележила је данас годишњицу ослобођења Београда у Другом светском рату.

Главна државна свечаност одржана је на спомен гробљу "Ослободиоци Београда". 

По традицији, венци су положени и на споменик на Авали, подигнут на месту где је 19. октобра 1964. пао авион, када су погинули чланови делегације предвођени маршалом Совјетског Савеза Сергејем Бирјузовим, који су путовали из Москве да учествују у догађајима поводом 20. годишњице ослобођења Београда.

Сећање на погинуле војнике Црвене армије и борце Народноослободилачке војске Југославије одали су први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, представници Министарства одбране и Војске Србије, борачких и јавних организација, амбасадор Азербејџана у Србији Камиљ Хасијев, делегације дипломатских мисија Белорусије и Казахстана и становници српске престонице.

image