Србија и Балкан

Стано: ЕУ не жели да коментарише састав нове Владе Црне Горе

Јасно очекивање ЕУ је да нова проевропска влада у Црној Гори одговори на тежње већине Црногораца да напредују на путу приступања земље ЕУ, поручио је портпарол ЕУ Петер Стано
Стано: ЕУ не жели да коментарише састав нове Владе Црне Горе© R.R./ATAImages

Европска унија се радује најави о формирању нове владе у Црној Гори, али бриселски званичници не желе да коментаришу састав владе, рекао је за Радио Слободну Европу (РСЕ) портпарол ЕУ Петер Стано.

"Кога би влада конкретно укључивала, то није на нама да коментаришемо. Јасно очекивање ЕУ је да нова проевропска влада у Црној Гори одговори на тежње већине Црногораца да напредују на путу приступања земље ЕУ. За ово, све политичке снаге морају да раде заједно на спровођењу ЕУ реформи", изјавио је Стано.

Додаје се да ЕУ "подстиче све политичке актере у Црној Гори да се брзо усредсреде на изградњу консензуса о приоритетним акцијама потребним за напредовање Црне Горе на њеном путу ка ЕУ, посебно у области владавине права како би се испунила привремена мерила из поглавља 23 и 24, посебно путем именовања на упражњена места у правосуђу".

Наводи се да ЕУ цени посвећеност Црне Горе на њеном путу ка ЕУ, што је жеља велике већине грађана Црне Горе, и спремна је да појача своју подршку.

Црногорски медији објавили су 19. октобра да су споразум о новој влади Црне Горе потписали будући премијер и лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић, лидери Нове српске демократије Андрија Мандић, Демократске народне партије Милан Кнежевић, Демократа Алекса Бечић, Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, ЦИВИС-а Срђан Павићевић и лидери пет албанских партија - три које чине Албански форум: Ник Ђељошај, Иван Иванај и Ферхат Диноша и две које су у коалицији Албанска алијанса - Фатмир Ђека и Генци Ниманбегу.

Према споразуму, нови председник Скупштине биће Андрија Мандић и његова коалиција "За будућност Црне Горе" ће давати мањинску подршку Спајићевој влади у наредних нешто више од годину дана, а крајем 2024. треба да уследи реконструкција којом ће НОВА и ДНП ући у извршну власт и добити једно потпредседничко место и четири министарства.

Седница Скупштине на којој би требало да буду изабрани председници Скупштине и Владе требало би да буде одржана 26. октобра.

Амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке изјавила је недавно да су САД веома забринуте због извештаја да би нову владајућу коалицију у Црној Гори могле да чине странке и лидери који се, како је навела, активно противе евроатлантским вредностима.

image
VV inauguration
banner