Србија и Балкан

Зашто протестују специјалци на КиМ: Траже више пара због ризичних интервенција на северу

Од краја прошле године и нарочито од маја ове, после упада у општине на северу, капацитети специјалних јединица су пренапрегнути, специјалци раде и по неколико смена заредом без замене
Зашто протестују специјалци на КиМ: Траже више пара због ризичних интервенција на северуGetty © Chris Hondros / Staff

И интервенција у селу Бањска на северу Косова и Метохије, 24. септембра ове године, када су убијени један полицајац и тројица Срба, један је од могућих разлога за јучерашњи протест Јединице за специјалне операције (ФИТ) у Приштини. "Албанијан пост" пренео је пре неколико дана незванична сазнања да је најављени протест специјалаца везан поред осталог и за ангажовање ове јединице у том инциденту.

"Информације из NjSI (FIT) кажу да су припадници ове елитне групе, често назване поносом полиције", схватили да им 24. септембра није све јасно пренето и да су неке ствари у политичком ланцу утицале на њихов рад на терену, пренео је "Албанијан пост" без даљег улажења у детаље шта је то што полицајцима у случају интервенције тог дана "није јасно пренето".

И главни разлог за протесте ове јединице има, макар посредно, везе са Бањском и односи се на новчане накнаде за ангажовање јединице у ризичним ситуацијама. Тако су припадници ФИТ и јединице за руковање експлозивним направама јуче под капуљачама и црним наочарима протестовали пред зградом тзв. Владе Косова тражећи промену категоризације послова и повећање додатка на ризик.

"Нећемо одустати док се наши захтеви не реализују. Доказали смо се у више наврата у прошлости и недавно у неутрализацији терористичке групе 24. септембра. Захтевамо да размотрите дат предлог за накнаде за ризик и прихватите наше захтеве", рекао је током јучерашњег протеста у Приштини један од специјалаца.

Специјалци су пре неколико недеља, средином октобра, најавили и могућност привременог иступања из Косовске полицијске службе. Тада су као један од разлога сем захтева да се повећају накнаде за ризик поменуте и неисплаћене накнада за прековремени рад. У коликом су раскораку предлози Куртијеве владе и захтеви специјалаца говори и податак да полицајци траже да се исплата за ризик одреди на 50 одсто од основне плате која је по подацима, које је јуче објавио Курти, и изнад 2.000 евра, док је влада предложила да се висине накнада разврстају у седам категорија и износе од 45 до 150 евра. Према том предлогу јединица за специјалне интервенције, јединица за брзе интервенције као и јединица за блиску заштиту добиле би накнаду од око 150 евра уз основну плату.

Бивши директор Косовске полиције Рашит Ћаљај за одлуку косовске владе рекао је да је скандалозна јер су по њој, накнаде за ове јединице мање него што су били и то за око 65 евра месечно.

Један од саговорника РТ Балкан са КиМ који добро познаје ову проблематику напомиње да су посебно од краја прошле и почетка ове године и одлуке приштинских власти о појачаном ангажовању специјалних јединица на северу Косова и од упада специјалаца у зграде три општине на северу, капацитети специјалних јединица пренапрегнути, да полицајци раде понекад неколико смена у континуитету а да то не прати повећања плата и накнаде за ризик.

"Треба имати у виду да специјалци од краја прошле године појачано контролишу, рецимо, све прилазе, раскрснице око Северне Митровице, распоређени су у Бошњачкој махали, у насељу Три солитера, на Малом Звечану, на правцу од Митровице ка Звечану и око Звечана, на магистралним правцима према Лепосавићу и Зубином Потоку, дежурају у базама на Јарињу, на Брњаку, код Шаљске Бистрице, појачано обилазе алтернативне путеве са севера Косова према централној Србији. Све то изискује појачано ангажовање људства, а ово је било нарочито изражено крајем маја, током упада специјалаца у зграде општине Зубин Поток, Звечан и Лепосавић, када су полицајци радили и по неколико смена заредом, када није било редовних смена људства", каже наш саговорник и додаје да су полицајци незадовољни јер сматрају да нису довољно награђени за свој труд и ризик коме се излажу.

"Сматрају да је сваки одлазак на север за њих ризик и траже да се то плати", речи су нашег саговорника.

Реагујући на протест специјалаца Аљбин Курти је рекао да сваки члан те јединице има опрему вредну близу 10.000 евра, као да ће убудуће, уз редовна примања, која су већа од 2.200 евра месечно, имати и специјални додатак на ризик од 150 евра. Курти је додао и да је око 200 полицајаца ове године имало већу плату од председнице Косова Вјосе Османи.

 

image