Свет

Вучић са Макроном у Паризу: Сусрети и добри разговори на мировном форуму (ФОТО)

Председник Србије је уочи посете Француској изјавио да је Париски форум прилика да се на маргинама скупа, и у миру, разговара са многобројним светским лидерима
Вучић са Макроном у Паризу: Сусрети и добри разговори на мировном форуму (ФОТО)© Tanjug

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Француске Емануелом Макроном у Паризу где учествује на Париском мировном форуму.

"Сусрети и добри разговори на мировном форуму", написао је Вучић на инстаграм налогу будућностсрбијеав.

Вучић је у објави навео да се на мировном форуму у Паризу сусрео и са председником Владе Северне Македоније Дмитром Ковачевским, српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић и председником Црне Горе Јаковом Милатовићем.

Вучића је раније дочекао председник Париског мировног форума Анхел Гурија.

Председник Србије се састао са председником Владе Краљевине Белгије Александром де Кроом маргинама Форума.

"Добар разговор са Александром де Кроомо о јачању билатералних односа Србије и Белгије, као и о убрзању процеса евроинтеграција Србије, имајући у виду да та земља преузима председавање Саветом ЕУ од 1. јануара 2024. године", објавио је председник на Инстаграму.

Париски мировни форум, који окупља представнике међународних организација и лидере држава, ове године се одржава под називом "Тражење заједничког основа у свету супарништва", посвећен је највећим изазовима данашњице и тражењу ефикасних одговора на најхитније светске изазове.

На Париском форуму учествује и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти који ће присуствовати панел дискусији на тему "Стварање мира и изградња безбеднијег света". И Курти ће током боравка у Француској, како је најављено, имати неколико састанака.

Председник Србије Александар Вучић посетио је јуче, пред полазак у Париз, манастир Поганово, недалеко од Пирота.

"Овде се увек посебно осећам, добијем нову енергију и огромну снагу. Бескрајно захвалан игуману Мардарију и оцу Серафиму на величанственом гостопримству", написао је Вучић на Инстаграму.

У фокусу дводневног скупа у Паризу је управљање последицама вишеструких криза на становништво, сарадња кроз сукобе, преиспитивање глобализације у поларизованом свету, катализирање климатских и еколошких решења, обезбеђивање безбеднијег и етичног дигиталног света и неговање инклузивнијих и праведнијих друштава.

Од шефова држава говориће и председник Гане Нано Акуфо-Адо, председник Сенегала Маки Сал, председник Кеније Вилијам Руто, као и председник Владе Барбадоса Миа Амор Мотли.

Међу говорницима су и генерална директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева, председник Светске банке Аџеј Банга, председник Института за економски раст Нанд Кишоре Синг и генерални секретар Организације за економску сарадњу и развој Матиас Корман. Током два дана биће одржано 80 сесија.

Осим представника међународних организација и светских лидера, присуствоваће и представници невладиних организација и фондација, компанија, верских група, стручњаци и новинари из целог света.

Париски мировни форум, чији је иницијатор Макрон, одржава се од 2018. године, са циљем да окупи све актере глобалне управе и заснован је на идеји међународне сарадње као кључног фактора за суочавање с глобалним изазовима и осигуравање трајног мира.
Форум се организује у партнерству са Међународном агенцијом за енергетику, ЕУ, Међународним монетарним фондом, Организацијом за економску сарадњу и развој, Организацијом УН за образовање, науку и културу и Програм УН за развој.

image