Србија и Балкан

Фрид: "Косово" је сада држава, а не питање или тежња

Први задатак сваке косовске владе треба да буде добробит свих грађана "Косова", посебно обезбеђивање места за "Косово" у Европи, истиче амерички дипломата у пензији
Фрид: "Косово" је сада држава, а не питање или тежњаwww.globallookpress.com © Alex Edelman

Петнаест година након проглашења независности, Влада "Косова" мора да схвати да је њен примарни задатак развој земље, а не неке раније теме, јер је "'Косово' сада држава, а не питање или тежња", оцењује амерички дипломата у пензији Данијел Фрид, у ексклузивном интервјуу за "Албанијан пост".

"Никада нисам срео Аљбина Куртија, али 'Косово' је држава и више није питање или тежња. Дакле, први задатак сваке косовске владе треба да буде добробит свих грађана 'Косова', посебно обезбеђивање места за Косово у Европи", истиче Фрид који је скоро 40 година радио на високим државним позицијама под многим америчким председницима, од Била Клинтона до Барака Обаме. 

Колеге га описују као прагматичара, а познат је и као "стручњак за Русију". 

"Ризик од ескалације на Западном Балкану, било због неспоразума или злонамерних побуда, остаје веома висок. Тај ризик – када су у питању напетости у односима 'Косова' и Србије – одговара идеји Кремља да створи проблеме у Европи и око ње како би одвратио Запад од руске агресије у Украјини", рекао је Фрид за "Албанијан пост".

Наводи да га радује што САД и Европа сарађују на дијалогу у Бриселу, додајући да су "природни партнери на Западном Балкану".

Иако су, по његовим речима, САД веома фокусиране на рат Израела са Хамасом и "руску агресију у Украјини", америчка влада мора да настави да ради са Европом на постизању најбоље могуће будућности за Западни Балкан. Он оцењује да је инцидент у Бањској ситуација која је у супротности са таквом тежњом за будућност.

"Напад српских паравојних формација 24. септембра на полицију био је гнусан и опасан чин, као и распоређивање српске војске на граници са 'Косовом'. САД су упозориле Владу Србије да повуче трупе", истиче Фрид.

image