Свет

Амерички дипломата: Тешко је играти са Путином и гледати у европску будућност

Амерички дипломата у пензији Данијел Фрид је изјавио да ће евентуалним мерама због кршења санкција претходити детаљна истрага о пословању српских фирми са Русијом
Амерички дипломата: Тешко је играти са Путином и гледати у европску будућностwww.globallookpress.com © Alex Edelman

Реакцији америчких власти на наводе о кршењу санкција Русији српских компанија – претходиће темељна и озбиљна истрага дела америчке администрације задужене за примену казнених мера, изјавио је за "Глас Америке" амерички дипломата у пензији Данијел Фрид. Он је рекао да Србија није једина држава чије би компаније могле да избегавају примену санкција.

Фрид напомиње да санкције не крше само компаније из Србије и додаје да су Сједињене Државе прошле недеље управо због тога санкционисале турске, арапске и неколико кинеских компанија.

"Ради се о општем проблему. Похлепа је моћан мотиватор. Такође, то може да има везе и са политиком. Могуће је да српске компаније верују да уживају подршку владе, али у то не могу да будем сигуран. Не износим оптужбе, помињем као могућност да постоји нека врста прећутне сагласности и одобравања. Сједињене Државе ће то темељно истражити", каже Фрид.

Према недавном истраживању, више српских компанија у Русију извозе робу и добра такозване двоструке намене. Налазе се на мети западних санкција пошто се могу користити за руско наоружање - употребљено у специјалној војној операцији у Украјини. Роба двоструке намене, на шта указује и назив, може се користити у војне и цивилне сврхе.

Извоз се, како у истраживању наводи "Радио Слободна Европа" (РСЕ), обавља упркос обећању председника Александра Вучића да Србија неће служити као канал за заобилажење санкција које су Русији увеле Сједињене Државе и Европска унија.

Царинске евиденције из база података међународне трговине које је анализирао РСЕ показује да су српске компаније испоручиле најмање 71,1 милион долара санкционисане робе двоструке намене у Русију откако је руски председник Владимир Путин у фебруару 2022. покренуо специјалну војну операцију у Украјини.

Иначе, једна српска компанија са седиштем у Београду нашла се раније међу ентитетима и појединцима широм света, којима су Сједињене Државе увеле санкције због подршке Русији. Реч је о фирми "МЦИ Трејдинг" - санкционисаној јула 2023. због помоћи једној руској фирми у набавци високотехнолошке опреме од произвођача из Азије, Европе и са Блиског истока.

Државна подршка као лоша порука

Данијел Фрид, који је први званичник именован на функцију координатора за примену санкција у Стејт департменту (2013-2017), у разговору је указао на, како је означио, важну непознаницу: да ли су за наводно кршење санкција Русији у Србији знале и можда подржавале више инстанце...

"Поставља се питање и мислим да би креаторима политике у америчкој влади било од користи да се запитају делују ли те компаније самостално – или имају извесну подршку власти. Уколико је то случај – био би то веома лош знак. Међутим, тренутно то није познато и уверен сам да ће људи задужени за примену санкција у Стејт департменту и Секретаријату за финансије то озбиљно проверити", указује Фрид, који је четири године (од 2005. до 2009.) обављао и функцију помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију.

Тренутно је, између осталог, ангажован у невладином вашингтонском Атлантском савету.

На питање како би Сједињене Државе могле да реагују у вези са Србијом, Фрид каже да ће бити потребно да се истраже наводи о кршењу санкција.

"Морају да постоје прилично јаки докази за то. Не може све да буде засновано на сумњама или извештајима штампе. Америчке власти неће предузимати санкционисање српске компаније без детаљне истраге. За то је потребно неко време. Званичници задужени за примену санкција неће се бавити искључиво Србијом - већ свим прекршиоцима санкција", каже Фрид.

Он каже да, ако се америчке власти буду бавиле српским компанијама - тражиће доказе о некаквом виду прећутне сагласности власти и да би могао да буде проблем уколико буде утврђено да је тако нешто постојало, јер би разоткрило лоше намере српских власти.

"Није баш тајна или јединствено запажање - да Србија игра двоструку игру. То, са једне стране говори о њеној будућности у Европи, а са друге стране о историјском и емотивном савезу са Русијом. Она ће доносити одлуке. Тешко је играти са Путином и гледати у европску будућност. Можете имати једно или друго, али не обоје. Време је да Србија изабере", сматра Фрид.

Он напомиње да ће компанијама за које се утврди да крше санкције, између осталог, у потпуности бити онемогућена да се користи америчким доларом као валутом, као и да би компаније које сарађују са њима такође могле да се нађу под казненим мерама – уколико су санкције уведене у пуном обиму. 

image