Србија и Балкан

Министарство пољопривреде потврдило долазак руских фитосанитарних инспектора

Иако се у одговору Управе за заштиту биља не помињу изричито пестициди, потврђена је агенда посете Србији коју је најавио "Росељхознадзор"
Министарство пољопривреде потврдило долазак руских фитосанитарних инспектораwww.globallookpress.com © Zhang Wenkui/Sipa Asia

Посета руске службе за фитосанитарни надзор "Росељхознадзор" српским предузећима и произвођачима има за циљ упознавање са искуствима и системом фитосанитарних контрола које се спроводе у Републици Србији, као и контролама употребе средстава за заштиту и исхрану биља код пољопривредних произвођача чији се производи пласирају на тржишту Руске Федерације, кажу из Управе за заштиту биља за РТ Балкан. 

Претходно је у саопштењу "Росељхознадзора" наведено да ће извршити инспекцију појединих српских предузећа због пестицида у јабукама и поврћу, који су послати на руско тржиште.

Иако се у одговору Управе за заштиту биља не помињу изричито пестициди, потврђена је агенда посете Србији коју је најавио "Росељхознадзор". Према јучерашњем саопштењу, руски стручњаци планирају да се упознају са актуелним системом контроле над употребом пестицида и агрохемикалија у узгоју пољопривредних производа, као и са радом лабораторија за контролу преосталог садржаја пестицида.

"Руска страна је раније изразила забринутост српској страни због откривеног повишеног степена пестицида у јабукама и зеленим културама које на руско тржиште испоручује неколико српских компанија. С тим у вези, стране су договориле да стручњаци 'Росељхознадзора' у оквиру радне посете Србији (од 20. до 24. новембра) обиђу та предузећа", наводи се у саопштењу "Росељхознадзора".

Из Управе за заштиту биља наводе да је у октобру одржан састанак у Москви у вези са посетом делегације "Росељхознадзора", те да је посета планирана за новембар. У питању је, како кажу, "уобичајени вид сарадње два министарства".

"Посета је планирана за крај новембра 2023. године, где би се обишли произвођачи грожђа и вина, као и извозници и произвођачи свежег воћа и поврћа чији се производи извозе у Руску Федерацију. Циљ ове посете јесте и упознавање са винским и виноградарским регистром, као и захтевима и условима за извоз и увоз вина", истичу из Управе за заштиту биља. 

Поред посете произвођачима и извозницима, планирана је и посета лабораторијама које учествују у систему контроле безбедности хране у предизвозним поступцима. Такође у оквиру посете планирана је редовна годишња контрола код произвођача садног материјала који се извози у Руску Федерацију.

"Овај вид сарадње је уобичајен начин сарадње два Министарства пољопривреде - Републике Србије и Руске Федерације, у циљу упознавања са начином на који се спроводе фитосанитарне контроле и размене искустава између две службе Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде РС и Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације", кажу за РТ Балкан.

image