Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": "Српски свет" и "руски свет" трн у оку колективног Запада

У новој епизоди подкаста "Локомотива" гост је Александар Љубомировић, члан председништва и председник омладине Народне странке
Нова епизода подкаста "Локомотива": "Српски свет" и "руски свет" трн у оку колективног Запада

Прошло је десет година од почетка протеста у Кијеву који су уследили због одлуке украјинске владе да суспендује потписивање споразума о придруживању ЕУ.

"Десет година достојанства, поноса и слободе", такве су импресије шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен поводом деценије од спровођења обојене револуције у Украјини. Свој морбидан осврт допунила је речима да су те хладне зимске ноћи промениле Европу заувек.

Оно што се касније назвало Евромајданом - насилним свргавањем легитимних власти у Кијеву, данас се може назвати и почетком краја Европе.

Украјинска држава је у тих десет година од индустријализоване и перспективне дошла на руб егзистенције, док се спаљивање људи у Одеси у крвавом пиру неонациста, данас назива почецима слободе Украјине од стране европских званичника.

У току протекле недеље обележили смо и 28 година од потписивања Дејтонског споразума који је донео мир након распада СФРЈ. Симптоматично је да се не зна где се налази оригинал тог документа, док је колективни Запад кренуо да крши одреднице тог споразума врло убрзо након његовог потписивања, баш као и по питању Минских споразума.

Данас се доношење Дејтонског споразума обележава само у Републици Српској, док у званичном Сарајеву не постоји службено обележавање тог датума. Све се то дешава у данима када се у Сарајеву ових дана суди председнику Републике Српске зато што не признаје да се одреднице Дејтона крше. И баш зато су "руски свет" и "српски свет" толико нападани од стране Запада.

Сваки помен уједињења Срба и заштите српског идентитетског простора представља трн у оку Запада.

Гост у новој епизоди подкаста "Локомотива" Александар Љубомировић, одбранио је мастер тезу на "Слободном универзитету" у Берлину где је упоредио значај, концепт и паралеле између "српског света" и "руског света".

"Српски свет се напада тако што се пореди са великом Србијом и Запад гледа да сузбије интересе уједињења српског народа. Српски свет је свет вредности што је много шири концепт који тежи да очува опстанак српског народа изван граница Републике Србије", каже Љубомировић.

Значај термина "српски свет" најбоље је исказан кроз речи оних који га нападају,

Мило Ђукановић је изјавио да се "руски свет" на Балкану зове "српски свет" који Црну Гору сматра својим природним делом, док је Аљбин Курти на једној конференцији у Дубровнику изјавио да се такозвана "Република Косово" мора обрачунати са "екстремистима" који верују у "српски свет".

Аутори подкаста Тиосав Пурић и Марко Николић разговарали су у првом делу емисије и о новоизабраном председнику Аргентине, шта значи нова посета Јенса Столтенберга Београду, као и почетку привременог примирја на Блиском истоку.

 Подкаст "Локомотива"  емитује се суботом од 20 часова.

image