Србија и Балкан

Питање КиМ и санкције Русији: Испит за проевропску опозицију

Највећи проблем коалиције "Србија против насиља" је хетерогеност, јер је део странака унутар тог блока против увођења санкција Русији и француско-немачког плана
Питање КиМ и санкције Русији: Испит за проевропску опозицију© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Различити ставови унутар опозиционе коалиције "Србија против насиља" о француско-немачком плану за КиМ и санкцијама Русији, могли би да буду озбиљан испит за њене чланове. Последња изјава Радомира Лазовића из Зелено-левог фронта о потреби усклађивања спољне политике са ЕУ, чему се противи део коалиционих партнера, јасно говори да та политичка опција, осим борбе против Александра Вучића, нема хомоген став о већини битних питања, наводи "Блиц".

Како је рекао, "Србија против насиља" је велика коалиција у којој има и оних који су за и оних који су против санкција Русији и притом је додао да ће се "о свему разговарати када буде формирана влада".

"Не кријемо своје различитости. Моја организација Зелено-леви фронт, која је део коалиције, се залаже за усклађивање спољне политике са Европском унијом, самим тим и за санкције", казао је Лазовић.

И француско-немачки план у вези са косовским питањем доноси различите ставове унутар коалиције "Србија против насиља". Тако је Лазовић рекао да би тај план могао да буде "добар корак за даље" након формирања Заједнице српских општина по Бриселском споразуму. Притом се оградио да "искрено не зна шта је званичан став наше власти по том питању".

Алексић и Ћута против француско-немачког плана

С друге стране, десно крило коалиције "Србија против насиља" коју предводе Мирослав Алексић испред Народног покрета Србије и Александар Јовановић Ћута из Еколошког покрета су изричито против увођења санкција Русији и француско-немачког плана.

Та два питања ће вероватно бити на тапету уколико опозиција након избора дође у прилику да формира већину у Народној скупштини.

Наиме, десно оријентисане опозиционе странке се нису удружиле у једну колону, између осталог, зато што нису могле да се договоре да ли ће након избора сарађивати са листом "Србија против насиља" на рушењу власти и то управо због тога што на тој листи постоје они који подржавају француско-немачки план и залажу се за увођење санкција Русији.

Пејић: Ујединили су се око идеје да се обори Вучић

Владимир Пејић, директор агенције за истраживање јавног мњења "Фактор плус", истиче да је листа коалиције "Србија против насиља" хетерогена, односно унутар те коалиције не постоји јединствен став у вези са француско-немачким планом и увођењем санкција Русији.

"И то јесте можда и највећи проблем те коалиције, та хетерогеност. Они су се ујединили, будемо искрени, око идеје да се обори Александар Вучић са власти. У овој ситуацији када се од њих тражи јасан став о косовском питању извесно је да им није лако", оцењује Пејић.

Како каже, постоје странке унутар листе "Србија против насиља" које су за прихватање француско-немачког плана, као што постоје и оне које су изразито, али и прећутно против тог плана.

"Десница, наравно, има право да инсистира да се 'Србија против насиља' јасно изрази по питању 'Косова', због могућих будућих коалиција, чиме ставља у небрано грожђе проевропску опозицију. Они имају јасан став, а то је одбацивање француско-немачког плана, дакле имају јасан став о томе шта неће, али, недостаје њихов предлог за решавање проблема", истиче Пејић.

image