Србија и Балкан

"Независни" новинари са КиМ: Русија, а не Курти, крива за лоше мултиетничке односе на "Косову"

Истраживачки новинари уверавају да би, да није руског утицаја, становништво Космета, чак и под насилничким режимом Аљбина Куртија живело хармонично
"Независни" новинари са КиМ: Русија, а не Курти, крива за лоше мултиетничке односе на "Косову"© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Ако сте мислили да је главна претња за мултинетничке односе на Косову и Метохији режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Кутрија који хапси, прогони, злоставља Србе, упада им у куће и манастире, и одузима имовину – грдно сте се преварили. Ексклузивни власници права на истину, окупљени у Балканску истраживачку мрежу, "независни" новинари БИРН-а "Косово", ту су да нас просветле и открију да је за све крива - Русија.

Они тврде да главни извори дезинформација на "Косову" потиче из Москве, али и Кине, а циљ им је да спрече "Косово" да напредује на путу ка евроинтеграцијама и  да Европску унију и НАТО у народу представе као "нешто лоше".

Помало поетски насловљен извештај, "У вртлогу лажи", кажу они, несумњиво је показао да страни утицаји покушавају да подстичу мржњу и угрозе сарадњу међу заједницама на "Косову".

"Нашли смо веома озбиљне проблеме као што је подстицање мржње и угрожавање мултиетничких односа. Ти материјали који су објављивани имају за циљ да изазову тензије, протесте, насиље између две највеће заједнице на Косову између Срба и Албанаца. Стварање овх материјала је опасно јер има за циљ да подстакне рат и сукоб између заједница", уверава  један од аутора извештаја Крешник Гаши.

"Рата и сукоба" на Космету, дакле не би било да није Руса и Кинеза. Аљбин Курти је, изгледа, борац за истину, равноправност и једнакост и велики пацифиста. Благо Србима! То што његови специјалци готово свакодневно малтретирају српски живаљ на северу Космета, вероватно се дешава јер су и они, јадни, жртве руског малигног утицаја.

На срећу, извештај БИРН-а "Косово" ту је да нам отвори очи и укаже да је напредовањем "руске инвазије на Украјину", Космет све више постајао "мета руских, кинеских и других кампања дезинформација, које су биле усмере на читав Западни Балкан".

"Руски утицај има за циљ да нанесе штету Косову и пронашли смо вишеструке наративе који су се ширили у нашој земљи. Главни наратив је тај против НАТО-а због тога што смо утврдили да постоји тенденција да се НАТО криминализује на Косову и да се препозна као нешто што није добро за нашу земљу. Други наратив који је идентификован и представља проблем је онај против европских интеграција и настојање да се Европска унија конкретизује као нешто лоше за Косово", пише у извештају.

Јер, изгледа, једино логично објашњење за то што је народ на Космету схватио какве опасности вребају на дволичном Западу - за ове "истраживаче", јесте да је све то само руска подметачина. Ако вам ово звучи као да "новинари" потцењују грађане такозваног "Косова" – то никако не може бити истина. Они само брину за људе и желе да их науче да прихвате истину- али само истину конструисану на Западу.

"Руски утицај има за циљ да криминализује и има за циљ да подстиче рат унутар Косова и то смо идентификовали порукама које су стигле на Косово у којима се НАТО криви као механизам који подржава само Албанце и има за циљ да помогне само Албанцима", навео је Гаши.

Поново, је, дакле, на светлост дана изашла истина о тим незахвалним Србима – онима које све време предано штити КФОР. Исти онај КФОР који чува леђа косовским полицајцима који праве хаос испред српских општина и чији су војници у сваком тренутку спремни да насрну на голоруке Србе, или им, као што се десило у Бањској, затворе могући излаз ка Централној Србији, "да случајно неко не би могао да пронађе спас и да сви остали могу да буду побијени".

Гаши даље саопштава да нам истраживање показује и велики утицај дезинформација и пропаганде кад су међуетнички односи у питању, посебно између Срба и Албаца.

Јер, Срби вероватно с благонаклоношћу треба да гледају оне који им отимају земљу или пуцају на децу.

"Важан елеменат који смо идентификовали је наратив који има за циљ да покаже да је циљ НАТО-а да на Косову изгради војску која ће ратовати против Срба, да Алијанса пружа подршку Безбедносним снагама Косова , што је преведено као покушај да се подржи рат Албанаца против Срба у том правцу", откривају нам истраживачи.

Познато је, наиме, да стварање војске која је у супротности са свим међународним договорима и наоружавање до зуба режима који је већ насилнички – становништво треба да доведе у стање мира и нирване. Тако да једини разлог због кога се Срби боје Куртијеве милитаризације Космета – могу бити само руске дезинформације.

Извршна директорка БИРН-а Јета Џара рекла је да је ово први извештај овакве врсте икада урађен на Косову и да су њему представљени различити облици и врсте дезинформација, пропаганде и наратива.

"Такође дезинформације често долазе са лошом намером, и имају циљ да промене смер Косова ка евроатлантским интеграцијама и повећају притисак унутар заједница и различитих група. Извештај је први ове врсте и тачно идентификује које су то социјалне мреже и људи који деле лажне вести и дезинформације", рекла је она.

Џара је, међутим, прескочила да је ово и једини извештај о коме се пише о животу Срба на Космету. Иако су нас истраживачи "косовског" БИРН-а великодушно су нас, дакле, упозорили на опасности од Русије и руског утицаја, али на њиховом порталу ништа нисмо могли да сазнамо о нападима на Србе, преоравањима и измештањима њихових гробља, премлаћивањима на националној основи и покушајима да се, присвајајући све што је српско, уз геноцид који се деценијама спроводи на Косову, почини још и културни геноцид.

Бирн "Косово", иначе је, уз Бирн Србија, део Балканске истраживачке мреже. Ова организација која се бави истраживачким новинарством живи на рачун донација које највећим делом стижу са Запада, који се, у извештају приштинских истраживача тако страствено штити од Русије. Њихови финансијери су организације попут Европске комисије, НЕД-а, УСАИД-а и Сорошеве Фондације за отворено друштво.

image