Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Српска мека моћ не познаје границе

Гост у новој епизоди подкаста Локомотива био је естрадни аналитичар и политиколог Огњен Гогић
Нова епизода подкаста "Локомотива": Српска мека моћ не познаје границе

Аутори подкаста Локомотива Марко Николић и Тиосав Пурић подсетили су на почетку емисије на велики јубилеј – петнаесту годишњицу откако је ирачки новинар Мунтазер ал-Заиди гађао ципелом америчког председника Џорџа Буша. Био је ово мали скандал за Белу кућу, али моћна порука остакту човечанства, нарочито у светлу тада тек предстојећих инвазија на Либију и Сирију.

У међувремену, нашироко најављивана у западним медијима и домаћим подружницама "изолација Русије", вратила се Америчкој империји као бумеранг. На последњем гласању о резолуцији о примирју у Гази у СБ УН, само је Америка гласала против, а једино је Британија била уздржана. Рат Израела и Палестине оголио је до краја "систем заснован на правилима" и док је западна пропаганда и могла да Русију, због руске снаге, представља као "агресивну империју", цивили Газе то свакако нису.

У Европи се ствари одвијају у неповољном правцу за Украјину. Орбан је блокирао наставак европске помоћи Украјини, а Украјина је као замену за ракете и финансијску помоћ добила обећање о чланству у ЕУ.

Међутим, и ту ће морати да рачунају на тврд став Мађарске. Имајући у виду све наведено, не чуди што Америка диже руке од правила које је сама зацртала, па сада америчка војска улази у шведске базе на основама билатералног споразума, мимо атлантистичких институција.

У другом делу подкаста, са политикологом и естрадним аналитичарем Огњеном Гогићем, разговарали смо о моралним хистеријама у региону и у домаћој јавности, поводом наступа појединих естрадних звезда. О феномену Драгомира Деспића познатијег као Десингерица, Гогић каже да је "Божја казна за малограђане", док о хрватским хистеријама поводом наступа појединих српских певача у бившој југословенској бановини/републици, наш гост каже да се ради о чистом "културрасизму".

Говорећи о стању на Косову и Метохији, Гогић коментарише да Албанци никако не желе рат и да је највећи страх косовских Албанаца да се америчке и остале атлантистичке снаге не повуку, јер знају да Србија има капацитета за реинтеграцију. Једини њихов циљ је, према речима нашег госта "да испровоцирају Србију да зарати са НАТО".

           Локомотива подкаст емитује се сваке суботе у 20 часова, на Јутјубу.

image
VV inauguration
banner