Србија и Балкан

Локомотива подкаст: Како Запад јавља - Руси побеђују

Гост у новој епизоди подкаста Локомотива била је Марија Моровић, представница хуманитарне организације Срби за Србе
Локомотива подкаст: Како Запад јавља - Руси побеђују

Аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић су у новој епизоди подкаста "Локомотива" говорили о изборним резултатима, констатујући да суштински није било великих промена, јер је народ показао доследност у опредељењу да су национални интереси Србије у питању Косова и Метохије, односа према Западу и западним империјалистичким структурама и односа са Русијом - неприкосновени.

Са друге стране, аутошовинистички и културрасистички наратив према грађанима Србије који су уједно грађани Републике Српске и који су учествовали у изборима, а који један део опозиције гаји, можда накнадно појашњава успех икс-фактора на овим изборима - успех покрета "Ми - глас из народа".

Поред овога, аутори су говорили о све чешћим наводима западних медија, као што су "Фајненшл тајмс" и Блумберг, да постоји "могућност" руске победе у Украјини. Док са једне стране изгледа као да се западна јавност спрема за суочавање са поражавајућом политиком атлантистичких снага у Украјини, Врховни суд Колорада забранио је Доналду Трампу да се кандидује на изборима у тој држави, дајући додатни замах кампањи бившег америчког председника. 

Али није само америчка демократија у кризи. У Пољској је нови премијер и познато лице пољске политике Доналд Туск у "демократском маниру" бриселске администрације, чији је експонент био, полицијским упадом у зграду јавног сервиса покушао да сузбије утицај странке Правде и права која је изгубила парламентарне изборе раније ове године. 

Пошто Запад грца у унутрашњим проблемима, не чуди да не може да држи под контролом ситуацију на Блиском истоку, која је сваког дана све ближе ескалацији.

Хути из Јемена све чешће и све успешније нападају бродове који плове кроз Баб ел Мандаб, гушећи тако 12 одсто светске трговине која пролази кроз овај мореуз, и иде даље ка Суецу. Чека се и даље правовремена реакција атлантистичке коалиције и арапских земаља. У супротном, Израел, чија је трговина на мети Хута, "прети да ће преузети ствари у своје руке".

У другом делу емисије гошћа је била Марија Моровић, представница хуманитарне организације "Срби за Србе" која ове године обележава 18 година постојања. Помажући свим Србима којима је помоћ потребна, хуманитарна организација "Срби за Србе" помаже више од 250 српских породица годишње свуда где Срби живе.

"Локомотива" подкаст емитује се сваке суботе у 20 часова.

image