Србија и Балкан

"Вијести": Полицајци и кавачки клан организовали провокације у Пљевљима након избора 2020. године

Иза исписивања српских симбола и говора мржње против муслимана у Пљевљама након избора од 30. августа 2020, године стоје полицајац Петар Лазовић и кавачки клан
"Вијести": Полицајци и кавачки клан организовали провокације у Пљевљима након избора 2020. годинеwww.globallookpress.com © Gong Bing

По завршетку избора 2020. године у Црној Гори, полицајац Петар Лазовић организовао је да се у Пљевљима исцртају српски симболи како би се изазвао међунационалну нетрпељивост у том граду, произилази из комуникације у које су увид имале подгоричке "Вијести".

Након што су "цртачи" графита ухапшени, Лазовић је од тадашњег шефа Специјалног полицијског одељења Драгана Радоњића тражио да се према њима благо поступа, на што је овај и пристао, произилази из транскрипата њихове комуникације.

Сада ухапшени тајни агент од Дарка Шарића је тражио да његова екипа у Пљевиљма исцрта крст са четири оцила.

То је захтевао након што су пребројани гласови на изборима 30. августа 2020. године, на којима је Демократска партија (ДПС) социјалиста након три деценије изгубила власт.

"Реци Пљевља да се исцртају четири ес", пише Лазовић 1. септембра те године Шарићу. У комуникацији коју поседују "Вијести" нема доказа да му је Шарић одговорио.

Ипак, наредног јутра просторије Исламске заједнице у Пљевљима освануле су са поломљеним стаклима на улазним вратима.

Дан касније, на неколико објеката који су у власништву локалних Бошњака освануле су претеће поруке - "Селите се Турци", али и са исцртаним крстом са четири оцила.

Графити са претећим порукама муслиманском и бошњачком становништву исписивани су и наредних дана - на улазу у град табла на којој пише "Добродошли у град Пљевља" била је исцртана зеленим спрејом, крстом са четири С и бројем 92 са три тачке.

У селу Оџак, посред магистрале, било је исписано "Сребреница 92 селите се Турци" и нацртан крст са четири оцила.

Просторије Исламске заједнице у Пљевљима 2. септембра 2020. освануле су са поломљеним стаклима, а унутра је била исписана порука: "Полетела црна птица Пљевља биће Сребреница", саопштио је тада главни пљеваљски имам Самир Кадрибашић, подсећају "Вијести".

Пљеваљски Срби прекречили су графите, а млади коалиције За будућност Црне Горе протестовали су испред тамошњег Центра безбедности, поручивши да ће се они организовати да одбране исламске светиње, уколико Министарство унутрашњих послова није у стању да заштити све своје грађане.

Из комуникације коју је црногорским истражитељима доставила Агенција Европске уније за спровођење закона произилази да је Лазовић водио рачуна да његове колеге не притискају пуно ухапшене због исписивања графита у Пљевљима.

"Немој ове стискати за спрејеве и графите у ПВ. То занемари ако можеш. Из ПВ што су доведени, пар њих има за графите итд...ако можеш помози", пише Лазовић, на шта му Радоњић одговара са "ОК"...

Преписку са Радоњићем одмах шаље шефу организоване криминалне групе кавачки клан Радоју Звицеру, чији је сарадник Игор Терзић сумњичен за изазивање тензија у Пљевљима.

Осим Пљевљака Терзића, Специјално државно тужилаштво тада је поднело кривичну пријаву против још двојице његових суграђана - Немање Новаковића (33) и Данета Вранеша (26). Теретили су их да су након избора 30. августа исписивали по Пљевљима графите са претећим порукама муслиманском и бошњачком становништву.

Наредне године Вранеш и Новаковић у бјелопољском Вишем суду ослобођени су оптужби за изазивање националне, расне и верске мржње. Таква пресуда донета је због недостатка доказа, образложио је након изрицања пресуде судија Драган Мрдак.

Оптужница их је теретила да су 3. октобра купили спрејеве и исписивали графите увредљиве садржине у Пљевљима, махом оне са претећим порукама.

Терзић, међутим, одговара за много теже кривично дело - по тврдњама Специјалног државног тужилаштва део је мафијашке организације Радоја Звицера, која је планирала ликвидације двојице припадника организоване криминалне групе шкаљарски клан Јована Вукотића и Јована Јовановића.

Лазовић је ухапшен 18. јула 2022. године под оптужбом да је као службеник Управе полиције радио за мафијашку организацију којом управља Звицер.

Специјално државно тужилаштво терети га у неколико предмета, а на саслушању је негирао кривицу.

Провокатори из Пљеваља

Како наводе "Вијести", у првим постизборним данима у делу јавности Пљевља су покушана да се представе као буре барута, а у тај град на северу Црне Горе сјатиле су се бројне политичке партије, делегација тадашње извршне власти и новинарске екипе.

Представници партија које су тада освојиле већину на изборима тврдили су да ДПС чини све да остане на власти, а из те политичке групације одговарали су им да је срамно њих оптуживати за ломљење стакла на вратима Исламске заједнице.

Дотадашња опозиција прстом је упирала у тајну полицију и одлазећи режим да у Пљевљима покушавају да изазову верску и националну нетрпељивост и да, као и много година до сада, направи раздор међу комшијама и пријатељима.

Кривци су пронађени, али због недостатка доказа нико није одговарао за постизборне нереде у граду под Љубишњом.

Окупљали "војску" за протесте после избора

Истог дана када је Лазовић тражио да се испишу графити у Пљевљима, изборним резултатом се преко заштићене апликације бави и одбегли полицајац Љубо Миловић, који је разговарао са једним припадником кавачког клана.

"Шта се доле дешава? Да неће овај Абазовић направити коалицију са ДПС? Треба кренути у контра протесте одмах. Сваки дан треба правити скупове", пише тај кавчанин Миловићу.

Тада пита и треба ли да пошаље момке.

"Имам доље пар и од војника из затвора има пар момака, исто лежали па изашли, способни баш. Слао сам их у Пљевља да бију неке што су ишли на литије. Сви су за ЦГ који су са мном, не могу да бирају, зна се на коју смо страну. Ако нису, нека иду са Каном онда да славе у Будву победу”, поручује тај кавчанин и додаје да му Миловић јави где да дођу момци на протест, наводе "Вијести".

"Биће можда и 50 момака. Неке из Бара, неке из НК, ПГ"...

image
VV inauguration
banner