Србија и Балкан

Милатовић: Залажем се за најбоље могуће односе са Србијом, Црна Гора је секуларна држава

Говорећи о односу са председником Србије Александром Вучићем, Милатовић каже да је он институционалан
Милатовић: Залажем се за најбоље могуће односе са Србијом, Црна Гора је секуларна државаNone © R.R./ATAImages

Председник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је да се залаже за то да земља на чијем је челу има најбоље могуће односе са Србијом, али није присталица никаквог другог света, осим заједничког европског.

"Ја мислим да у том смислу чини ми се имам саговорнике у свим другим земљама западног Балкана, укључујући и Србију. И та земља има јасан европски курс и мислим да управо требамо да заједнички радимо на томе да што пре и ми и они будемо део Европске уније, али и сви остали", каже Милатовић у интервјуу за "Вијести".

Напомиње да је његова споно-политичка оријентација јасна, а то је кредибилно чланство у НАТО савезу и европске интеграције, које, наводи, укључују доношење одлука у земљи које су транспарентне и инклузивне.

Милатовић је казао да је позван на обележавање Дана Републике Српске 9. јануара, али да неће ићи.

"Управо ћу и на тај начин показати свој однос према целовитости БиХ, уважавајући оба њена ентитета, и Републику Српску, и Федерацију БиХ, и оно што је тренутно део њиховог заједничког договора. Што се тиче осталих државних званичника Црне Горе, свако ће својим деловањем показати одређене политичке ставове", рекао је Милатовић.

Наводи да је посвећен Црној Гори као секуларној држави где је јасна раздвојеност државе и цркве, као и грађанској држави у којој је грађанин носилац суверенитета, без обзира да је по националном опредељењу Црногорац, Србин, Бошњак, Хрват, Албанац или Ром.

"То јесам ли ја верник или нисам верник, је питање моје, то је моје лично осећање", каже Милатовић.

Додаје да мисли да су грађани стекли утисак да није човек који слепо верује било коме.

"Крштен сам у Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве. Мислим да Митрополија као део Српске православне цркве у Црној Гори ужива велико поверење грађана и ја ту чињеницу поштујем", рекао је Милатовић.

Додаје да је, док је био министар у влади Здравка Кривокапића сматрао да Темељни уговор треба потписати у Црној Гори, те да му је драго што се на крају тако и догодило.

"Али будите сигурни да на моје ставове, ни једна верска организација нема апсолутан утицај", поручује Милатовић.

Покрет Европа сад не може да постоји ни без Спајића ни без Милатовића

Председник Црне Горе и други човек Покрета Европа сад Јаков Милатовић изјавио је да је три пута показао свој однос према партијском колеги Милојку Спајићу, одговарајући на питање да ли међу њима постоје несугласице.

"Милојко Спајић и Јаков Милатовић су ПЕС. И ПЕС не постоји ни без једног, ни без другог", каже Милатовић за "Вијести".

Милатовић је рекао да је преузео одговорност и трасирао пут победи на председничким изборима када је прихватио кандидатуру за шефа државе након што се је из изборне трке искључен Спајић.

Милатовић је казао да је свој однос према Спајићу показао у тренутку када је, у данима кад је добио ћерку Ану, преузео одговорност "коју би мало ко преузео након једне неправедне дисквалификације, а бога ми и направљене грешке и ушао у председничку трку".

Како каже, грешку је највећим делом начинио Спајић.

Потом је показао свој однос и након парламентарних избора када је први пут у Црној Гори показао на који начин се процес консултација о мандатару ради на један инклузиван и транспарентан начин, и за само десетак дана, мандат дао, заслужено, Спајићу.

"А мислим да сам и свој однос показао управо овом вањско-политичком активношћу, у односу на коју сам откључао многе ствари и трасирао један лакши пут влади за њене ингеренције. А то су ти свакодневни резултати који су неопходни на нашем европском путу. Тако да у том смислу, верујте, ја сам од почетка био врло принципијелан и ја ћу наставити да будем принципијелан", поручује Милатовић.

Говорећи о односу са председником Србије Александром Вучићем, Милатовић каже да је он институционалан додајући да исти однос има и према Ердогану.

"Будите уверени, као што сам рекао да сам један од малобројних политичара који у претходном периоду није кокетирао са господином Ђукановићем, исто тако сам и један од вероватно малобројних политичара који се никада нису срели са господином Вучићем осим институционално. А ви закључите онда остатак", поручује председник Црне Горе.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner