Србија и Балкан

Дунав прогутао делове викенд насеља код Новог Сада: Људи се исељавају од Нове године (ВИДЕО)

Водостај је у Новом Саду достигао свој максимум - 540 центиметара, што је у рангу редовне одбране од поплава

Поплаве прете насиљима у Новом Саду, а после изливања Дунава код Рибарца и Штранда, поплављено је и насеље Камењар 1.

У Удружењу спортских риболоваца и риболовачког насеља Камењар кажу да су викендице уз саму обалу Дунава, које се налазе на нижем терену, под водом.

"Викендаши и житељи овог дела Камењара почели су да се исељавају и подижу ствари пред Нову годину, а у најниже делове вода је још тада почела да улази. Вода је 2. јануара покрила и терасу ресторана у који није ушла, а код ког су постављени џакови", кажу из удружења за портал 021.

Додају да Камењар 2 и Камењар 3 за сада нису угрожени, јер их штити насип који су житељи изградили пре 20 година од кад су се у тим деловима насеља поплаве и проредиле.

"Испред поплављеног дела насеља Камењар 1 није било могуће изградити овај заштитни насип, јер се викендице налазе уз саму обалу, па је овај део био поплављен и 2019. године, док је цело насеље последњи пут било поплављено 2013. године", истичу у удружењу.

Наглашавају да су на крају Камењара 3 превентивно постављени џакови са песком, због ниског терена да би се насеље заштитило са те стране.

Како је 021 раније јавио, део Штранда је под водом, као и више објеката на шпицу Рибарског острва, а помоћни мост који је намењен за градњу новог моста је скоро поплављен.

Како показују подаци ЈП "Воде Војводине", водостај Дунава је у поређењу са 31. децембром порастао чак 20 центиметара. Водостај је у Новом Саду достигао свој максимум - 540 центиметара, што је у рангу редовне одбране од поплава.

Очекује се да ће водостај Дунава од данас, 3. јануара, бити у опадању.

image