Србија и Балкан

Италијанска новинарка: После смрти Дика Мартија, читав случај одлази у заборав

Италијанска новинарка и истраживачица Лина Века уверена је да је са одласком Дика Мартија фактички нестала и последња нада да ће се сазнати права истина о злочинима почињеним над Србима 1999. године
Италијанска новинарка: После смрти Дика Мартија, читав случај одлази у заборав© Swiss Council of States

Недавна смрт Дика Мартија обрисала је и последњу наду да ће одговорни за трговину органима на Космету бити кажњени за те злочине, а италијанска новинарка и истраживач Лина Века, која је прва покренула медијску причу, саопштила је да ни Европа суштински никада није имала интерес да их процесуира.

Она је за "Косово онлајн" рекла да су Мартијев огроман истражни рад, сведочења, докази, финансијске анализе – које су непобитно доказале умешаност вођа такозване ОВК у трговину органима – напрасно постали бескорисни.

"То се показало са покретањем првих оптужница пред Специјализованим већима Косова у Хагу. А сада, после његове смрти, уверена сам да ће читав случај бити заборављен", рекла је Лина Века.

"Знала сам да је био болестан последњих месеци. Вест о његовој смрти за мене је био осећај пораза. Био је поштен, педантан, прецизан човек, способан за огроман рад и способан да води велике истраге, што је и радио као јавни тужилац од 1975. до 1989. године", казала је италијанска новинарка.

Она је открила да се са њим упознала почетком 2000. године када је Марти презентовао извештаје о затворима ЦИА у Европи, али и да су разговарали након што је предочио извештај о трговини органима на Косову и Метохији.

"У новембру објављена је његова књига 'Непоштовање истине', био је способан да води велике истраге – то је и доказао", закључује Лина Века.

Она је рекла да никоме у Европи од почетка није било у интересу да се докаже истина о томе шта се догађало на Косову и Метохији 1999. и након доласка међународних мировних снага.

"Уколико сагледамо ближу прошлост Европе, видећемо да никоме није у интересу да представи праву истину о распаду Југославије. Зашто сте онда очекивали спремност да се сазна како је дошло до стварања нелегитимне државе Косово и сатанизације Србије. Зар и данас не слушамо једне те исте лажи? Зато сам уверена да је са смрћу Дика Мартија фактички нестала и последња нада да ће се сазнати права истина о злочинима почињеним над Србима, али и нелојалним Албанцима", закључује италијанска новинарка .

Лина Века је истакла да не очекује више ништа од такозване међународне правде.

image
VV inauguration
banner