Србија и Балкан

Ђурић: Порука Хила важна, надам се да ће је следити водеће европске земље

Тужно што представници појединих политичких струја не желе да прихвате одлуку већинског народа Србије, каже српски амбасадор и функционер Српске напредне странке
Ђурић: Порука Хила важна, надам се да ће је следити водеће европске земље© Milos Tesic/ATAImages

Подршка амбасадора САД Кристофера Хила нормализацији политичког стања у Србији, уз изричит став да насиљу и вандализму над државним институцијама није место у демократском друштву, има посебну тежину, каже амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић.

"Надам се да ће амерички пример следити и неке водеће европске земље", каже Ђурић и додаје да је тужно што представници појединих политичких струја не желе да прихвате одлуку већинског народа Србије, већ настоје да насиљем, притисцима на јавност и тривијалним поступцима замаскирају свој политички неуспех и преузму власт на улици.

"Не само да тиме не поштују сопствене грађане, обезвређују њихов избор и унижавају дигнитет српских институција већ и озбиљно нарушавају међународни углед Србије", сматра Ђурић.

Америчка јавност с негодовањем гледа на било какву врсту напада на званичне институције и подривања уставног уређења, нарочито јер се сам Вашингтон пре непуне три године сусрео са насилним упадом изгредника у седиште законодавне гране власти, те је врло оштро реаговао сакционисањем таквог понашања и процесуирањем одговорних, наводи Ђурић.

"Званична америчка администрација послала је јасну поруку да се радује сарадњи с будућом Владом Србије и наставку заједничког рада на унапређењу билатералних области од интереса, јачању владавине права, као и очувању регионалног мира и стабилности", каже Ђурић.

Према његовим речима, један од најјаснијих и за Србију најпозитивнијих сигнала са америчке стране стигао је недавно, када је конгресменка Клаудија Тени, копредседавајућа Српског кокуса у Представничком дому САД као групни пријатељ Србије у Конгресу, поднела овом телу Предлог закона о подршци Бриселском споразуму.

"Тим значајним документом се не само препознаје репресија, терор и насиље који се већ месецима флагрантно спроводе над Србима на Косову и Метохији, већ се и ускраћује свака помоћ америчке владе Куртијевим институцијама док таква деловања не окончају", појашњава Ђурић.

Напомиње да се америчка подршка властима у Приштини директно условљава формирањем Заједнице српских општина и окончањем кампање притисака и кршења људских права Срба у нашој јужној покрајини.

"Додатна снажна политичка порука која се децидирано преноси овим предлогом Клаудије Тени јесте и захтев да се са севера КиМ повуку све тзв. специјалне снаге, односно оконча њихово нелегално присуство, што је, могло би се рећи, новина у америчком постављању према албанској страни", каже Ђурић.

image