Србија и Балкан

Ђурић: Предлог конгресменке Тени прилика да се чује глас о положају Срба на КиМ

Амбасадор Србије у САД је истакао да се треба борити да се сазна истина о положају хришћанских светиња на КиМ које доживљавају свакодневни прогон и насртаје на имовину СПЦ, и на храмове, али и на имовину СПЦ Епархије рашко- призренске
Ђурић: Предлог конгресменке Тени прилика да се чује глас о положају Срба на КиМ© Antonio Ahel/ATAImages

Предлог конгресменке Клаудије Тени да САД ускрате помоћ Приштини док не оконча прогон Срба и не формира ЗСО изузетно је добра вест за Србију и то представља изванредну прилику да се чује глас о положају Срба на КиМ, изјавио је амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић.

Ђурић је за Танјуг, на питање колики је значај тог предлога, рекао да то није нешто што ће из корена променити ситуацију, али да то отвара простор да се у највишем и законодавном телу САД чује глас о прогону над Србима на КиМ.

"Посебно бих желео да нашој јавности скренем пажњу и на чињеницу да је конгресменка у свом законском предлогу затражила хитно повлачење Куртијевих специјалних снага комплетно са севера КиМ и моментално окончање прогона Срба и кршења људских права", истакао је Ђурић.

Додао је да се нада да ће овај предлог озбиљно размотрити чланови Конгреса и да ће многи од њих подржати све кораке који воде заштити права Срба на КиМ који доживљавају страдање.

"Неки кажу да је то споровозно етничко чишћење, а резултат је у сваком случају трагичан и ми то морамо да зауставимо. Морамо сваког дана овде да се боримо да се промени слика о Србима и сазна истина о положају хришћанских светиња на КиМ које доживљавају свакодневни прогон и насртаје на имовину СПЦ, и на храмове, али и на имовину СПЦ Епархије рашко - призренске", указао је Ђурић и подсетио да је у Бањској бањско-лечилишни комплекс који је заједнички грађен са Епархијом и српским системом заплењен нелегално.

Ђурић је додао да је реч о јако тешкој ситуацији, која се могла видети у претходних неколико месеци и нагласио да предлог конгресменке Тени, без обзира на његову законодавну судбину, представља изванредну прилику да се чује глас о положају Срба на КиМ.

"Да се чује и другачији, српски угао, а не само оно што је приштинска пропаганда која се вешто, годинама, па и деценијама пласира", рекао је Ђурић.

Он је указао да је ово, истовремено, веома јасан знак српског деловања у Вашингтону, где српска заједница у САД, такође на позив и наше амбасаде и других лидера српске заједнице, једноставно активније делује.

Ђурић је изразио наду ће то у будућности дати још видљивије резултате.

"Клаудији Тени велико хвала, она се и по неким другим питањима налазила неретко и на мети критика и претњи од стране појединих нетолерантних група. Видели смо да је претходних дана подржала и Новака Ђоковића, који је био суочен са нападима. Реч је изузетној жени која је велики пријатељ српског народа", нагласио је Ђурић.

На питање да ли је у Америци већ предизборна атмосфера и да ли исход избора може утицати на Србију, Ђурић каже да не би гајио нереална очекивања од исхода америчких избора.

"Подсећам да лидери обе политичке партије у САД јесу заступали идеју о независном Косову. Ми треба нашу позицију овде да градимо на чврстим темељима, кроз јачање сарадње са представницима обе политичке странке и кроз изградњу личних контаката, веза, пријатељстава - то је оно што чини утицај у америчком политичком систему", рекао је Ђурић.

Додао је да треба ићи малим, али сигурним корацима напред, кроз економску сарадњу, али и јачање српског лобија.

"Јачање изградње српског лобија овде у САД је веома значајан корак који је започет у претходном периоду и очекујем да се унапреди наш положај више на овај начин, него кроз пуко ослањање на победника на америчким изборима", рекао је Ђурић.

Када је реч о сукобу на Блиском Истоку, Ђурић је рекао да САД нису усамљене у бризи о ескалацији и оценио да цео свет стрепи од тога.

"Подсетио бих на чињеницу да је већ 90 дана у Гази у заробљеништву и српско-израелски држављанин који је 7. октобра отет, о његовој судбини се ништа не зна и његова породица и родитељи не знају да ли је жив", рекао је Ђурић.

Он је додао да се последице тог сукоба и те како осећају и да Србија жели да тај сукоб стане и да се проблеми решавају мирно.
Указао је да напредак и раст Србије, иако она нема никаквог утицаја на та дешавања, зависи од окончања сукоба, не само на Блиском Истоку, већ и истоку Европе.

Ђурић је оценио да у овој години има мало шанси да у фокусу америчке спољне политике буде много шта осим америчко-кинеских односа, америчко-руских односа, кризе на Блиском Истоку и да, поред свих других дешавања, тешко да ће остати много простора за бављење западним Балканом.

image