Србија и Балкан

Расписан конкурс: Ко има право на бесплатну рехабилитацију у бањама

Пријаве на оглас за десетодневну бесплатну рехабилитацију у бањама и лечилиштима Србије се подносе до 25. јануара
Расписан конкурс: Ко има право на бесплатну рехабилитацију у бањама© TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) расписао је Оглас за пријем захтева за упућивање корисника пензија на рехабилитацију за 2024. годину. Како се наводи у саопштењу, пријаве на оглас се подносе од 9. јануара, закључно са 25. јануаром 2024. године.

Право на десетодневну бесплатну рехабилитацију у бањама и лечилиштима Србије имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Србије и чија је пензија до 39.850 динара.

Потребно је и да корисници осим пензије немају друга лична примања и да нису користили рехабилитацију, почев од огласа за 2020. годину.

У саопштењу ПИО фонда се додаје да право да се јаве на оглас имају и пензионери који су то право остварили применом домаћих прописа и који примају пензију из иностранства, а под условом да је збир тих пензија до 39.850 динара.

Истиче се да се уз пријаву подноси и пензијски чек, доказ о висини пензије из иностранства, попуњена изјава на прописаном обрасцу, где жели да се користи рехабилитација, као и то да осим пензије корисник нема других личних примања и да није користио рехабилитацију по огласу у последње четири године.

Потребно је да корисник поднесе и изјаву да се овлашћује ПИО фонд да у његово име и за његов рачун закључи уговор о пословној сарадњи са установом у којој ће користити право на рехабилитацију, као и расположиву медицинску документацију уколико је корисник поседује, али она није обавезна.

Како се пријавити?

Пријаве се подносе удружењима, односно одборима корисника пензија са подручја филијале ПИО фонда на којој корисник има пребивалиште, а могу се поднети и у најближој организационој јединици Фонда, уколико пензионер у време подношења пријаве борави ван свог места становања.

Наглашава се да корисници са територије АП Косово и Метохија са пребивалиштем, односно боравиштем ван територије те покрајине, пријаве подносе најближој филијали ПИО фонда према месту пребивалишта, односно боравишта.

Чланство у пензионерским организацијама није услов за коришћење овог права. Ранг листа пензионера који испуњавају услове за упућивање на рехабилитацију објављује се 24. радног дана од дана истека огласа, а на ранг листу се може поднети приговор надлежној комисији у року од пет радних дана од дана њеног објављивања на огласној табли.

Комисија је дужна да у року од пет дана размотри приговоре, обавести подносиоце приговора и утврди коначну ранг листу корисника пензија који су остварили право на рехабилитацију, коју објављују на огласним таблама организација корисника пензија - Савеза пензионера Србије и Удружења пензионера Србије "Независност", Дирекције Фонда, Покрајинског фонда и филијала Фонда.

image