Србија и Балкан

Одликован амбасадор САД у БиХ: Прети Србима, а за Бајдена "изврсно обавља своју дужност"

Марфи је мандат у БиХ започео крајем фебруара 2022. и стално је у сукобу са званичницима Републике Српске
Одликован амбасадор САД у БиХ: Прети Србима, а за Бајдена "изврсно обавља своју дужност"Getty © Photo by Drew Angerer/Getty Images

Председник САД Џозеф Бајден доделио је америчком амбасадору у Босни и Херцеговини Мајклу Марфију високо признање – Награду за заслуге у служби, саопштено је из Стејт департмента.

Реч је о пеизнањима која се сваке године додељују одабраној групи дипломата од каријере за које се процени да су у дужем временском периоду изврсно обављали своју дужност.

"Ови високи званичници су изврсни лидери који доследно показују интегритет и значајно доприносе спровођењу политике Владе и Министарства спољних послова САД", наводи се у саопштењу.

Марфи је мандат амбасадора у БиХ започео крајем фебруара 2022. године. Професионални је дипломата, један од виших званичника Министарства спољних послова САД у рангу министра саветника. Од 2006. до 2009. био је шеф Политичког одељења у америчкој амбасади у Сарајеву.

Често је у сукобу с председником Републике Српске Милорадом Додиком због мешања у унутрашње ствари мањег ентитета у БиХ.

Последњи "инцидент" се десио поводом обележавања Дана Републике Српске 9. јануара, за који америчка амбасада тврди да је неуставан. Додик им је пак поручио да нису добродошли у Српску.

Пре ступања на дужност у БиХ био је заменик помоћника државног секретара за Европу и Евроазију од јуна 2018. до септембра 2021, када је био задужен за европска безбедносна питања, што је укључивало и односе САД с НАТО-ом и ОСЦЕ.

image