Србија и Балкан

Дугорочна прогноза РХМЗ-а до јуна 2024. године: Какво нас време очекује у првих шест месеци?

Просечне максималне температуре у мају прелазиће 23,7 степена Целзијуса
Дугорочна прогноза РХМЗ-а до јуна 2024. године: Какво нас време очекује у првих шест месеци?© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је сезонску прогнозу за наредних шест месеци 2024. године, према којој ће временске прилике бити блаже, влажније са температурама изнад просека.

ЈАНУАР 2024: Блажи и влажнији јануар

Тек током треће декаде јануара можемо очекивати слабе, или умерене јутарње мразеве.

Средња минимална температура ваздуха у јануару имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1,5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност средње минималне температуре ваздуха око 0,7ºС.

Средња максимална температура ваздуха у јануару имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1,5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јануара биће око 6,4ºС.

Месечна сума падавина током јануара биће изнад вишегодишњег просека у већем делу Србије са вредностима за 5 mm до 10 mm вишим, а у Југозападној Србији и Тимочкој Крајини за 10 mm до 20 mm вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини сума падавина износиће око 55 mm.

ФЕБРУАР 2024: Без појаве јаких јутарњих мразева

У већем делу Србије очекује се блажи и просечно влажан фебруар, а у Јужној Србији биће више падавина. Месечна сума падавина током фебруара биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 4 mm вишим у односу на вишегодишњи просек, а у Јужној Србији биће изнад вишегодишњег просека са вредностима за 5 mm до 10 mm вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини сума падавина износиће око 49 mm.

Средња минимална температура ваздуха биће изнад вишегодишњег просека, у просеку виша за око 0,8ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност фебруарске средње минималне температуре ваздуха око 1,6ºС.

Средња максимална температура ваздуха такође изнад вишегодишњег просека, у просеку виша за око 0.6ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током фебруара биће око 8,1ºС. 

MАРТ 2024: Топлији од просека

Могући су слаби или умерени јутарњи мразеви. Средња минимална температура ваздуха биће изнад вишегодишњег просека, у просеку за око 0,7ºС виша у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се средња минимална температура ваздуха од око 4,9ºС. Средња максимална температура биће виша за око 1,0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха биће око 13,4ºС.

Месечна сума падавина током марта биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 2 mm вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини сума падавина износиће око 43 mm.

АПРИЛ 2024: На истоку сувље него обично

У првој декади априла могућа је појава слабог или умереног јутарњег мраза.Средња минимална температура ваздуха у просеку ће бити виша за око 0,7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња минимална температура ваздуха биће око 9,9ºС. Средња максимална температура ваздуха имаће просек за око 0,5ºС већи у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха биће око 18,4ºС.

У већем делу Србије месечна сума падавина биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 4 mm вишим, а у Источној Србији испод вишегодишњег просека са вредностима за 5 mm до 10 mm нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини сума падавина износиће око 56 mm.

MАЈ 2024: Просечно топло са мајским кишама

Средња минимална температура ваздуха имаће вредности у границама вишегодишњег просека, у просеку виша за око 0,2ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност средње минималне температуре ваздуха око 13,3ºС. Средња максимална температура ваздуха биће у границама вишегодишњег просека, у просеку нижа за око 0,3ºС у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха биће око 23,7ºС.

Месечна сума падавина биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима око 2 mm вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини сума падавина износиће око 63 mm.

ЈУН 2024: Просечно топло

У већем делу Србије средња минимална температура ваздуха биће изнад вишегодишњег просека, са просеком за око 0,8ºС више у односу на вишегодишњи просек. У Војводини ће се задржавати у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 0,3ºС вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност средње минималне температуре ваздуха око 16,9ºС.

У већем делу Србије средња максимална температура ваздуха биће изнад вишегодишњег просека, у просеку вишим за око 0,8ºС у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини ће бити у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку за 0,3ºС вишим у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха биће око 26,6ºС.

У већем делу Србије месечна сума падавина током јуна биће изнад вишегодишњег просека са вредностима за 5 mm до 10 mm вишим, а у Централној и Јужној Србији у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 3 mm вишим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини сума падавина износиће око 69 mm.

image