Србија и Балкан

Удар на суверенитет Србије и вољу грађана: Шта странке мисле о расправи у Европском парламенту?

Чак 1.300 километара далеко од Београда, више од 700 страних посланика своје време троши на расправу о српским изборима. Какве су им намере и зашто би неко из Србије суверенитет своје земље предао бриселским бирократама?
Удар на суверенитет Србије и вољу грађана: Шта странке мисле о расправи у Европском парламенту?Getty © Christopher Furlong

Након 12 дана на инфузији и витаминима, лидерка коалиције "Србија против насиља" Мариника Тепић каже да се изборила за свој циљ – да Европски парламент, у сали 1.300 километара удаљеној од Београда, расправља о српским изборима.

Да ствар буде боља, тврди Тепићева, посланици ће донети и резолуцију о изборима у Србији.

Није први пут да страни посланици расправљају о унутрашњим стварима наше земље и да усвајају необавезујуће резолуције, али је овога пута то учињено након очигледне изнуде прозападне опозиције.

У чему је интерес бирократа из Европске уније да време троше на српске изборе и зашто би неко из Србије желео да суверенитет њених грађана пренесе у руке 705 посланика од којих неки можда никад нису ни посетили нашу земљу?

Високи функционер Српске напредне странке Владимир Ђукановић каже за РТ Балкан о европским посланицима да "дотична господа у својим државама имају далеко веће проблеме".

"Слободно нека расправљају од јутра до мрака. За нас је битан став народа, а он је био недвосмислен на изборима 17. децембра", поручује Ђукановић.

Функционер Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић каже за РТ Балкан да Европски парламент у овом тренутку има своје приоритете, а то је да расправља о условима у којима ће се одвијати њихови избори.

Наводи да су по питању избора у Србији ствари потпуно јасне, те да су релевантне институције рекле шта су имале.

"Избори су били чисти као суза, процес је завршен", каже Милићевић.

Сматра да би Србија требало да се окрене себи, као што је то више пута рекао Вучић и цело државно руководство.

"Убеђен сам да ће Србија политиком председника и државног руководства успети да сачува своју самосталност, а изборном вољом грађана нико се неће играти и то нико неће дозволити. Србија има Устав, закон, има надлежне институције, а они су рекли шта мисле", поручује Милићевић.

Покушали смо да дођемо до одговора и од представника "Србије против насиља", али нам се Тепићева није јавила. Носилац београдске листе ове коалиције Радомир Лазовић каже да је од нашег изборног специјала до данас научио шта је РТ Балкан, али да мора да размисли да ли ће да нам одговори, након чега се није јавио.

Нисмо добили одговоре на питања ни од Новог ДСС-а, а који договара сарадњу са "Србијом против насиља" у Београду.

"Не желим да проћердамо енергију као што је остатак опозиције учинио 2017. године на протестима и прошле године на протестима. Сада се боримо за равноправне изборне услове и изборе или ако власт то не дозволи онда се прави атмосфера која може да доведе 100.000 људи на улицу", рекао је лидер Новог ДСС-а Милош Јовановић.

Посланик листе "Ми – Глас из народа" Александар Павић каже да је поражавајуће за српски суверенитет што се о нашим изборима расправља у ЕП, а да је још горе што то траже одређене политичке снаге у земљи.

"Прозападна опозиција се ослања на странце и увлачи их у наша унутрашња питања, још се тиме хвале. То значи да вама суверенитет земље није важан и више верујете у странце и њихове добре намере, него у домаће институције какво год мишљење имате о њима. То никад не може да се заврши на добар начин", каже наш саговорник.

Павић упозорава да ко год активно жели да се меша у унутрашње ствари, априори не може да има добру намеру. Сматра да они који траже спољну интервенцију врло добро знају какве су намере странаца.

"Они помоћу Запада желе да добију власт јер очигледно не могу да је добију на изборима. Били су на власти до 2012. године и тада су могли да реформишу систем и среде бирачки списак, зашто то нису урадили тада? Пристали су на ове изборне услове. У питању је класичан западни рецепт за смену режима – мора да се понавља гласање док се не добије жељени резултат", закључује Павић. 

Лидерка Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски напомиње да су по српском уставу грађани Србије носиоци суверенитета, па расправљати о њиховој одлуци на изборима значи закорачити на линију српског државног суверенитета.

Истиче да ЕП нити има легитимитет нити има могућност да утиче на изборну вољу грађана Србије, па је ово скретање пажње пре свега политичка сплетка за унутрашњу употребу.

"Пробриселска опозиција у Србији своју примарну пажњу усмерила је на комуникацију са одређеним европарламентарним групама. Тиме шаљу поруку да Брисел, а не Београд виде као главну адресу за одлучивање. То је дугорочно посматрано веома штетно и опасно за наш државни интегритет", оцењује Стаменковски.

На питање да ли су европски непристрасни и добронамерни посматрачи српских избора, Стаменковски каже да не постоји јединствен одговор, јер у ЕП делују делују политичке и посланичке групе које су на линији обнове суверенитета европских нација и држава.

"Важно је да се, сходно оваквом тренутку, државотворне и патриотске снаге у Србији консолидују. Србија мора одговорити националним јединством на ову врсту притиска, јер бранимо суверенитет, Устав и непорецивост изборне воље грађана. Ако је било неправилности на изборима у Србији, о томе се мора одлучивати у Србији, у оквиру српских институција", поручује Стаменковски.

image