Србија и Балкан

РТ Балкан истражује како функционише инспекција у Србији: Шта трује раднике у алексиначкој фабрици?

Од инспектора се тражи да резултати анализа буду скривени, фингирани или наручени. Четврта могућност не постоји
РТ Балкан истражује како функционише инспекција у Србији: Шта трује раднике у алексиначкој фабрици?Getty © Jon Cherry

Од среде поподне до петка ујутру траје агонија због тровања више од стотину радника у канадској компанији "Магна" у Алексинцу, произвођача пресвлака за аутомобилска седишта која запошљава близу 800 људи.

Фабрика је у међувремену затворена за две смене, да би у трећој поново дошло до нових тровања. 

Све је почело у среду увече када су прегледане 104 особе, 51 је упућена на интерно одељење алексиначке болнице, док су четири задржане на болничком лечењу.

Међутим, иако су из Центра за контролу тровања ВМА у Београду потврдили да су радници били изложени испарењима лепка за тапацирање пода и страница аутомобила, те да је реч о комерцијалном препарату на бази синтетичког каучука и органских раствора који се користи у те сврхе; рано јутрос је група од 58 радника пријавила симптоме гушења, мучнине, вртоглавице, повраћања.

Занимљиво је да они, према речима председника општине Алексинац, Далибора Радичевића, нису лепили итисон, као у првом случају тровања. Он је нагласио да се чекају анализе мерења које ће показати шта је то што смета радницима.

Поред београдског центра, потврду да је "ваздух чист" претходно су дали и Институт за безбедност и здравље на раду "1. мај" из Ниша, као и из саме фабрике "Магна". 

Једино логично питање после такве тврдње које може да се постави јесте - ко и на који начин врши контролу и инспекцију у страним компанијама.

Основни јавни тужалац у Алексинцу Иван Митровић рекао је да погон обезбеђују полиција и припадници Сектора за ванредне ситуације.

"Инспекција рада и припадници Сектора за ванредне ситуације данас ће изаћи на терен због неопходних мерења. После тога ће моћи да буде обављен увиђај", рекао је Митровић.

Нагласио је да ће Основно јавно тужилаштво обавестити и друге надлежне инспекцијске органе у поступку утврђивања узрока тровања, како би било утврђено да ли има кривичне одговорности. 

Бивша инспекторка која није желела да је именујемо, хемичар по струци, за РТ Балкан каже да постоји више од 100.000 органских раствора и да због тога не може да тврди колико су која једињења опасна по здравље ових радника.

"Због тога што чувају своје технологије и начин рада, ниједна лабораторија не може да утврди шта се заправо догађа у страним фабрикама, не само овде, било где у свету. Најчешће имате инспектора који стоји на вратима производног погона и који диктира шта да му узоркују. А онда се од њега тражи да резултати анализа буду скривени, фингирани или наручени. Четврта могућност не постоји", навела је наша саговорница.

Када је све ово познато, онда не треба да радује што је поводом овог случаја тровања контактирано неколико адреса: Институт за јавно здравље, Инспекција рада и Санитарна инспекција.

image