Србија и Балкан

Обијене две српске куће у Доњој Брњици код Приштине

Из Канцеларије за КиМ поручују да је Србима на КиМ угрожена егзистенција и безбедност, као и да приштинске власти стимулишу нападе на Србе
Обијене две српске куће у Доњој Брњици код ПриштинеGetty © Sean Gallup/Getty Images

Непознате особе провалиле су у две српске куће у селу Доња Брњица код Приштине и, осим преметачине, за сада није познато шта су однели.

Провалници су у кућу Ранка и Срђана Милићевића ушли кроз таван, док су у дом Божидара Ванића упали обивши врата.

Како је РТС-у потврдио Звонко Танасковић, који је о крађи обавестио полицију, власници кућа се тренутно налазе у централној Србији и док се не буду вратили, не може да се утврди шта недостаје.

Тзв. косовска полиција и форензика завршиле су увиђај.

У Доњој Брњици, која је до рата била етнички чисто српско село, данас живи близу 280 Срба.

Није први пут да куће преосталих Срба буду обијене, али према казивању мештана починиоци никада нису откривени, односно од полиције нису добијали повратну информацију.

Канцеларија за КиМ: Србима на КиМ угрожена егзистенција и безбедност

Канцеларија за КиМ Владе Србије саопштила је вечерас да је серија напада и пљачки српских кућа у срединама јужно од Ибра настављена новим упадом у две породичне српске куће у селу Доња Брњица код Приштине, упозоравајући да је Србима на КиМ угрожена егзистенција и безбедност.

Док су се домаћини налазили на слави у централној Србији, лопови су провалили и извршили преметачину у кућама Божидара Ванића, као и Ранка и Срђана Милићевића, а штета ће накнадно бити утврђена.

Претходних дана у два наврата су обијене куће српских домаћина у општини Исток, као и кућа у Племетини, наводе из Канцеларије.

Очигледно је да, како додају, изгредници и екстремисти користе прилике у време великих празника и слава да ударају на српске домове, а политика некажњавања изгредника само поспешује таква дела.

"У годинама за нама, готово да нема српске куће која се није нашла на мети екстремиста, а пљачком се Србима са једне стране угрожава егзистенција, а са друге стране безбедност, као највећи изазов са којим се наш народ на Косову и Метохији суочава. Тога морају да буду свесни и представници међународне заједнице и предузму одлучне кораке у заштити и подршци српском народу, јер у политичким структурама у Приштини не постоји минимум воље или решености да се Србима осигура егзистенција и да се изгредници адекватно казне", поручили су из Канцеларије.

Уместо тога, како истичу из Канцеларије, привремене приштинске институције свакодневним антисрпским потезима стимулишу напад на српску имовину и српски народ, од кога праве легитимне мете, са јединим циљем, да протерају Србе са њихових вековних огњишта.

image