Србија и Балкан

Сведок пожара на Чиготи: Свака част сестрама, докторима и ватрогасцима, на рукама су износили људе

Из објекта на коме је горео пети спрат и кров евакуисано je 30 деце и више непокретних и слабо покретних пацијената
Сведок пожара на Чиготи: Свака част сестрама, докторима и ватрогасцима, на рукама су износили људе© Zorana Mandic/ATAImages

Читаве ноћи на Златибору је трајала борба ватрогасаца са ватреном стихијом у којој су изгорели пети, последњи спрат као и кров Специјалне болнице "Чигота". Евакуисано је, одмах, чим је примећена ватра, најпре 30-оро деце која су била на четвртом спрату, а затим и више непокретних и слабо покретних пацијената који су били углавном на трећем спрату болнице.

Ради се о пацијентима који су после ортопедских операција били на рехабилитацији у овој специјалној болници.

"Било је нешто пред поноћ, већина људи је спавала када су нас пробудили повици са ходника да је избио пожар и да хитно изађемо из соба. Верујте, нисам стигао ништа од ствари да узмем, ни документа, све је остало, али, хвала Богу, спрат на коме смо били није изгорео", сведочи јутрос за РТ Балкан Миодраг Гороњић (71) који је после раније операције био на рехабилитацији на "Чиготи".

У исто време због ватре која се разбуктавала угашена је струја, осветљење, на спрат са ортопедским пацијентима, непокретним, слабо покретним, људима који су могли да се крећу само са помагалима, почели су да пристижу доктори, сестре, ватрогасци.

"Прво су, колико смо схватили евакуисана деца која су била на спрату изнад. Све је брзо обављено. Кад сам изашао на ходник, било је много људи, пацијенти, слабо покретне жене... Осветљавали смо простор испред себе телефонима. У исти час почели су да пристижу сестре, доктори, ватрогасци са батеријским лампама. Акција евакуације била је брза и ефикасна. Свакоме су ти људи пришли, помогли. Много пацијената су пешке, низ степенице изнели на рукама до приземља. Било је и пацијената на колицима, и њих су ти људи изнели низ степенице", прича јутрос Гороњић.

Кад си изашли из приземља у простор испред болнице, наставља Гороњић, кров објекта и пети спрат увелико су горели, велики пламени језици осветљавали су небо.

Наш саговорник додаје да има само речи хвале за све људе који су ноћас помагали у евакуацији:

"Заиста, свака част свим тим људима, и сестрама и докторима и ватрогасцима. Били су уз нас, помагали, носили непокретне, са толико пажње, присебности, ни у једном тренутку није било ни мало панике иако је кров објекта, спрат испод крова увелико горео  а већ се осећао мирис дима, гарежи. Захваљујући њима сви људи су са трећег спрата изнети до приземљи, нико није, колико смо видели, претрпео неке повреде", каже Гороњић.

Пацијенте су испред "Чиготе" чекали санитети, којима су убрзо пребачени у један од оближњих хотела. Ватрогасне екипе и јутрос су око објекта специјалне болнице чији је део изгорео, пожар је до јутрос угашен а по званичним извештајима нема повређених.

image