Србија и Балкан

После четири године Црна Гора добила новог државног тужиоца

Ова функција била је упражњена од 2019. године, када је истекао мандат дотадашњем ВДТ-у Ивици Станковићу
После четири године Црна Гора добила новог државног тужиоца

Милорад Марковић изабран је за врховног државног тужиоца на данашњој седници Скупштине Црне Горе, гласовима 61 посланика.

Подршку су му на седници претходно најавили посланици владајуће већине - Покрета Европа сад, Демократа, Нове српске демократије, Демократске народне партије, Социјалистичке народне партије, Албанског форума, Албанске алијансе и Цивиса, као и део опозиције - Бошњачка странка, Социјалдемократе, Грађански покрет УРА, Уједињена Црна Гора и две независне посланице.

Гласало је укупно 74 посланика, преносе "Вијести". Гласање је било тајно.

За кандидаткињу за ВДТ-а Мају Јовановић није гласао ниједан посланик, док је за Сузану Мугошу гласало 13 посланика.

Њој је подршку била најавила Демократска партија социјалиста, која има 17 представника у парламенту.

Марковић је магистар правних наука с дугогодишњим искуством у области владавине права - људских права, правосуђа, кривичног права и одузимања имовинске користи.

Радио је на Правном факултету и као експерт/консултант на пројектима ЕУ, Савета Европе, ОЕБС-а, УНДП-а.

Милатовић и Спајић поздравили избор 

Председник Црне Горе Јаков Милатовић оценио је да је данашњим избором врховног државног тужиоца (ВДТ) учињен кључни корак у јачању владавине права и спровођењу правде у Црној Гори, али и истовремено потврђена њена способност да превазиђе поделе у име заједничког, јавног добра, преносе подгоричке "Вијести".

"Данас је значајан дан за Црну Гору и изградњу наших демократских институција. Широким консензусом у парламенту је изабран је врховни државни тужилац, након скоро пет година в.д. стања. Учињен је кључни корак у јачању владавине права и спровођењу правде у Црној Гори, али и доказана способност наше земље да превазиђе поделе у име заједничког, јавног добра", објавио црногорски председник на Иксу.

Према речима Милатовића, избор ВДТ је искорак ка даљем јачању правосудног система, одлучнијој борби против организованог криминала и корупције и успостављању праведнијег друштва.

"Овим доказујемо посвећеност демократским принципима и европским стандардима које истичем од почетка свог мандата, како би у најкраћем року постали део европске породице и прва наредна чланица ЕУ. Напредујемо снажно, са уверењем у бољу будућност, уједињени у нашим европским тежњама и циљевима. Наш циљ је јасно дефинисан: снажна, стабилна и демократска Црна Гора, утемељена на владавини права и правди", закључио је Милатовић.

Премијер Милојко Спајић је у име Владе Црне Горе и своје лично име честитао Милораду Марковићу избор за ВДТ.

"Жеља за ЕУ путем Црне Горе је била већа од свих подела! 61 посланик и посланица - невероватних 75 одсто парламента - оставили су данас политичке разлике по страни у циљу остварења владавине права. То је највећа победа грађанске Црне Горе и показатељ друштвено-политичког сазревања, стога честитам Парламенту", написао је Спајић на Иксу.

Он је оценио да на данашњи дан није само изабран ВДТ већ је дата шанса европској будућности Црне Горе.

image