Србија и Балкан

Османи: Верујем да ће градоначелници са севера бити разрешени у року

Председница привремених приштинских институција верује да ће ЦИК предузети све потребне кораке да се процес спроведе на време
Османи: Верујем да ће градоначелници са севера бити разрешени у року© FOTO TANJUG/ STR/ bs.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи каже да верује да ће Централна изборна комисија предузети све што је потребно и да ће процес разрешења нелегитимних председника општина у северном делу Косова и Метохије бити окончан у року.

Османи се, преноси Коха, састала са председавајућим ЦИК-а Крешником Радонићијем.

"Разговарали смо о припремама поводом захтева за нове изборе на северу, путем петиција са прикупљањих 20 одсто потписа бирачког тела, како је предвиђено Законом о локалној самоуправи и Административном упутством за то питање", наводи се у саопштењу Османијеве.

Срби из Северне Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана поднели су пре неколико дана петиције за смену албанских градоначелника.

ЦИК сада верификује процес, пре него што предузме даље кораке. Проблем је, како је недавно пренео "Косев", то што лажни градоначелници разматрају подношење захтева Уставном суду како би Административно упутство (на основу кога је и покренута петиција за смену) прогласили неуставним и онемогућили њихово разрешење.

Ако ЦИК потврди предате петиције, следи организација гласања за смене градоначелника. Да би се овај корак успешно реализовао, потребно је да за разрешење гласа 50 одсто плус један бирач са правом гласа у овим општинама.

image