Србија и Балкан

Амбасадор Кине у Србији: Без двоструких стандарда о питању КиМ

Србија и Кина доследно разумеју једна другу у важним и витално значајним питањима, истакао је Ли Минг
Амбасадор Кине у Србији: Без двоструких стандарда о питању КиМ© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs.

Амбасадор Народне Републике Кине у Србији Ли Минг изјавио је да његова земља разуме легитимну забринутост српске стране о питању Косова и Метохије и цени позитивне напоре које Београд улаже у тражењу политичког решена за ово питање, али и поновио да је став Кине о питању Косова и Метохије доследан и јасан – заштита националног суверенитета и територијалног интегритета.

"Кинеска страна сматра да би у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација две стране требало да дођу до обострано прихватљивог решења овог питања кроз дијалог и консултације. У том процесу треба у потпуности поштовати суверенитет и територијални интегритет Србије и не би требало да буде двоструких стандарда", истакао је Ли Минг.

Додајући да је последњих година ситуација на северу КиМ више пута показала да једностране акције погоршавају страхове, подижу тензије и нарушавају регионални мир и стабилност, што није у интересу ниједне стране, позвао је Европску унију да остане неутрална и непристрасна у својој улози посредника између Београда и Приштине, те да избегава притиске.

"Оснивање Заједнице српских општина важан је елемент Бриселског споразума из 2013. године и надамо се да ће постојећи споразуми бити спроведени у дело, што ће помоћи двема странама да изграде међусобно поверење и покрену дијалог", прецизирао је кинески амбасадор.

Такође, рекао је да Србија и Кина доследно разумеју једна другу у важним и витално значајним питањима, да су упорно против стране агресије, одлучне су у одбрани националног суверенитета, независности и територијалног интегритета.

"Морамо наставити да чврсто стојимо на правој страни историје, чувамо међународни систем са Уједињеним нацијама у својој сржи, међународни поредак заснован на међународном праву и основне норме међународних односа засноване на циљевима и принципима Повеље УН, али и супротставити се хегемонизму и политици моћи", закључио је Ли Минг.

image