Србија и Балкан

Укратко 6. фебруар: Карлсон интервјуише Путина у Москви; Одржана прва седница српског парламента

Лидери западних сила траже да седница СБ УН о КиМ буде затворена за јавност. Палестински Хамас позитивно је одговорио на међународни предлог о примирју у Појасу Газе
Укратко 6. фебруар: Карлсон интервјуише Путина у Москви; Одржана прва седница српског парламента© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
  • Западни центри моћи све чине да седница Савета безбедности УН посвећена стању на КиМ коју је тражила Србија, буде затворена за јавност, чиме су лидери западних земаља започели дипломатску офанзиву да склоне расправу о КиМ далеко од очију јавности како би спречили да истина о катастрофалном стању у јужној српској покрајини изађе у јавност, пренео је "Спутњик".
  • Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре донело је Одлуку о изради Стратешке процене утицаја Просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора нафтовода од границе Мађарске до Новог Сад са елементима детаљне регулације на животну средину, а рок за израду је 12 месеци, објављено је у Службеном гласнику. Реч је о изградњи нафтовода ка Мађарској, која би требало Србији да омогући још један извор снабдевања овим енергентом из Русије и повезивање на "Дружбу".
  • Бивши председник САД Доналд Трамп нема председнички имунитет и може да му се суди по оптужби за заверу ради поништавања резултата избора 2020. године, пресудио је амерички суд.
  • Државно тужилаштво Шведске планира да у наредним данима обустави истрагу напада на Северни ток, пише "Зидојче цајтунг". Судећи по свему, истрага ове земље није уродила плодом, а кривци нису идентификовани, пише овај лист, позивајући се на изворе и резултате анализе урађене са листом "Цајт" и телевизијама НДР и ВДР.
image