Србија и Балкан

Свечља: Руски сателит Србија доводи у питање безбедност "Косова"

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција рекао је да је за две године било 112 напада на припаднике и средства полиције тзв. Косова и оценио да је безбедност угрожена због ратне жеђи и освајачких амбиција
Свечља: Руски сателит Србија доводи у питање безбедност "Косова"© FOTO TANJUG/ STR

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља рекао је да је "руски сателит у региону, Србија, у последње две године више пута довела у питање безбедност Косова", преноси РТК.

Он је то изјавио на церемонији коју је организовао Еулекс поводом доделе медаља за заслуге у заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици за своју специјалну резервну полицијску јединицу. 

Свечља је рекао да се у периоду од две године десило 112 напада на припаднике и средства косовске полиције и оценио да је безбедност угрожена због ратне жеђи, освајачких амбиција и тенденција дестабилизације и подривања мира.

"Ови изазови, са којима се и даље суочавамо, кулминирали су отмицом тројице наших полицајаца дубоко на територији Републике Косово, бруталним нападима на војнике Кфора и терористичким нападом 24. септембра, где је убијен полицајац, наредник Африм Буњаку", изјавио је Свечља.

Ђовани Пјетро Барбано, шеф мисије Еулекса на Косову и Метохији, рекао је да та мисија има за циљ да осигура безбедност без обзира на етничку припадност и одговорност без политичког мешања и у пуној сагласности са међународним стандардима људских права и најбољим европским праксама.

image