Србија и Балкан

Почела да ради централизована платформа за збрињавање ургентних пацијената

Први пацијенти већ се шаљу у установе преко те платформе, рекао је помоћник министарке здравља за дигитализацију Ђуро Радовић
Почела да ради централизована платформа за збрињавање ургентних пацијената© Milos Tesic/ATAImages

Централизована платформа за збрињавање ургентних пацијената коју је развило Министарство здравља у сарадњи са здравственим установама у Београду почела је да ради јутрос у 7 сати.

Помоћник министарке здравља за дигитализацију Ђуро Радовић изјавио је за Танјуг да се први пацијенти већ шаљу у установе преко те платформе.

Додао је да од данас преко платформе почињу да раде УКЦ Србије, КБЦ Др Драгиша Мишовић, КБЦ Звездара, КБЦ Бежанијска коса и КБЦ Земун, а да ће се у наредних 10 дана у пројекат укључити и Институт за ортопедију Бањица и Специјална болница за цереброваскуларне болести Свети Сава.

Друга фаза имплементације пројекта укључиће и Завод за ургентну медицину Београд.

"Платформа омогућава ефикаснију размену медицинске документације и бржу комуникацију између хитних служби, максималну заштиту података, уз бржу дијагностику и правовремено лечење и збрињавање пацијената. То значи да и пре доласка пацијента коме је хитно потребна помоћ, из једне у другу здравствену институцију, лекари ће добити информације о њему и његовом стању", навео је Радовић.

image