Србија и Балкан

Зуроф: Сан "Косова" је да се Срби иселе

Власти у Приштини немају аргументацију да је против њиховог народа почињен злочин у рангу геноцида, термина који се све више политички злоупотребљава, каже директор центра "Симон Визентал" из Јерусалима
Зуроф: Сан "Косова" је да се Срби иселе© Amir Hamzagic/ATAImages

Очигледно да је сан тзв. Косова да се Срби иселе, каже директор центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраим Зуроф и додаје да на Косову и Метохији није било геноцида.

"Нисам експерт за положај Срба на Космету и ситуацију у вези с тим и тешко ми је да дам неку озбиљнију тврдњу. Али, очигледно је да је сан Косова да се Срби иселе", каже Зуроф за "Косово онлајн".

Зуроф је у оценио да је важно што се о тешком положају српске заједнице разговарало у Савету безбедности УН. Он истиче да власти у Приштини немају аргументацију да је против њиховог народа почињен злочин у рангу геноцида, а да то важи и за Београд.

"Важно је да Уједињене нације буду свесне шта се дешава на КиМ и дискриминацији која се врши над Србима. Али, нема основа за тужбу за геноцид. Нема геноцида на КиМ, барем не до сада и надам се да се никада неће догодити", каже Зуроф.

Он упозорава да се термин 'геноцид' све више злоупотребљава у политичке сврхе.

"Људи веома често покушавају да оптуже друге за геноцид зато што је то златни стандард трагедије, златни стандард дискриминације. И као што добро знате, уколико се сетите примера Сребренице, коју су Американци одмах прогласили геноцидом, а то није био геноцид зато што су српске трупе пустиле жене и децу да иду кућама, сачували су им животе. С друге стране, Американци су одбили да назову геноцидом оно што се дешавало у Руанди када су Хути починили геноцид против Тутса. Дакле, све је то политика", оцењује Зуроф.

Он указује да Албанци покушавају да се упореде са Јеврејима из Другог светског рата како би на тај начин придобили симпатије света, али да таква поређења немају основа.

"Да ли знате колико људи покушава да тврди да је њихова трагедија истоветна Холокаусту? Зашто то раде? Зато што је то најужаснија трагедија која се икада догодила у историји људске врсте. Дакле, ако је њихова трагедија слична Холокаусту тада заслужују саосећање, подршку и помоћ... Оно што Албанци тврде није Холокауст, нема основа за такво поређење са Јеврејима", наводи Зуроф.

Упитан да прокоментарише податак да је кућа Џафера Деве новембра прошле године стављена на Листу културних споменика трајне заштите тзв. Косова, али сада под именом "Стара амбуланта", Зуроф каже да је тиме послата најгора могућа порука.

"Дева је био нацистички сарадник, био је укључен у прогон Јевреја у Албанији и на КиМ. Он не заслужује да буде величан, већ да буде осуђен", каже Зуроф.

Он упозорава да последњих деценија постоји тренд глорификовања личности које су сарађивале са нацистима.

"Косово није једина земља, ако је уопште држава, која глорификује људе који су сарађивали са нацистима. Последњих 20 година се суочавам и борим против лажи у Литванији, Естонији, Хрватској, Румунији, Мађарској, Пољској... Те лажи су измишљен наратив који глорификује улогу локалних сарадника нациста и у неким случајевима те личности су постале национални јунаци", рекао је Зуроф.

Он је објаснио да је основни разлог био тај што су се многе земље после Другог светског рата окренуле борби против Совјетског савеза величајући личности из рата које су се и током рата бориле против Совјета.

"Али ти људи су сарађивали са нацистима и убијали Јевреје", поручује Зуроф.

Директор центра "Симон Визентал" упозорава и да би Албанци са КиМ морали да се суоче са својом улогом у Другом светском рату, а посебно када је реч о улози Скендербег СС дивизије.

Осврнуо се и на своју последњу књигу за коју каже да је посвећена лажима у Литванији и истакао да је у њој издвојио 40 места масовних ликвидација Јевреја. Интервјуишући преживеле заједно са сарадницом из ове земље, сазнао је, како каже, да су то чинили Литванци, али да је сасвим другачији наратив власти и историчара ове земље.

"Ако слушате наратив литванске владе и наратив литванских историчара они ће рећи да су то учинили Немци. Не негирају Холокауст и да је то огромна трагедија, али трагедија у којој су нацисти убијали Јевреје, а да они са тим немају никакве везе. То је чиста лажа. На хиљада Литванаца је у томе учествовало. За Бога милога, убијали су своје комшије. Пољска је била још гора, Мађарска такође", казао је Зуроф.

Он је навео да је јачање ревизионизма кључан проблем и да Запад мора то да схвати. На питање да у Европској унији јачају партије деснице, Зуроф каже да не сматра да то нужно треба повезати са могућношћу враћања и нацистичке идеологије у Европу.

"Не видим значајнији раст било које странке која би могла да се назове нацистичком. То се неће догодити. Али, с друге стране, постоје разлози због чега странке деснице расту у Западној Европи. Проблем је муслиманска имиграција. Чињеница је да је углавном реч о верским фундаменталистима који немају намеру да прихвате западне вредности, људска права и остало. То је природна реакција на те феномене", каже Зуроф.

image